Veel Irakveteranen lijden aan posttraumatisch stresssyndroom (vakblad)

Een hoog percentage van de Irakveteranen lijdt aan posttraumatische stress. Dat staat deze maand in het vakblad the American Journal of Psychiatry.
Sergeant Thomas A. Grieger, professor psychiatrie verbonden aan het Walter Reed Army Medical Centre net buiten Washington, volgde meer dan zeshonderd gewonde soldaten na hun terugkeer uit Irak. Na een maand vertoonde 4,2 procent posttraumatisch stresssyndroom en was 4,4 procent depressief. Na vier maanden was dat opgelopen tot 12,2 procent met stresssyndroom en 8,9 procent met depressie, en na zeven maanden tot 12 procent en 9,3 procent. “We kunnen alleen gissen waarom het toeneemt met de tijd”, zegt Grieger.

Het Amerikaanse Nationaal Instituut voor Geestelijke Gezondheid definieert het posttraumatisch stresssyndroom als een angstsyndroom dat kan ontstaan nadat iemand is blootgesteld aan een angstwekkende gebeurtenis waarbij hij ernstig gewond raakte of vreesde te raken. Een patiënt met een flashback kan de band met de realiteit verliezen. Onderzoekers ontdekten dat gewonde soldaten het ongeveer even vaak ontwikkelden als lotgenoten die niet gewond raakten.

In augustus van dit jaar stelde het vakblad Science dat 18,7 procent van de Vietnamveteranen het syndroom hadden ontwikkeld en dat bijna één op tien veteranen meer dan tien jaar later nog steeds chronische symptomen vertoont. In 2004 betaalde de overheid nog steeds compensatie aan 217.893 veteranen met het syndroom. Dat is meer dan het totaal aantal VS-militairen nu in Irak.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3030   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 3030  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search For Common GroundSearch For Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.