Veel Irakveteranen lijden aan posttraumatisch stresssyndroom (vakblad)

Een hoog percentage van de Irakveteranen lijdt aan posttraumatische stress. Dat staat deze maand in het vakblad the American Journal of Psychiatry.
Sergeant Thomas A. Grieger, professor psychiatrie verbonden aan het Walter Reed Army Medical Centre net buiten Washington, volgde meer dan zeshonderd gewonde soldaten na hun terugkeer uit Irak. Na een maand vertoonde 4,2 procent posttraumatisch stresssyndroom en was 4,4 procent depressief. Na vier maanden was dat opgelopen tot 12,2 procent met stresssyndroom en 8,9 procent met depressie, en na zeven maanden tot 12 procent en 9,3 procent. “We kunnen alleen gissen waarom het toeneemt met de tijd”, zegt Grieger.

Het Amerikaanse Nationaal Instituut voor Geestelijke Gezondheid definieert het posttraumatisch stresssyndroom als een angstsyndroom dat kan ontstaan nadat iemand is blootgesteld aan een angstwekkende gebeurtenis waarbij hij ernstig gewond raakte of vreesde te raken. Een patiënt met een flashback kan de band met de realiteit verliezen. Onderzoekers ontdekten dat gewonde soldaten het ongeveer even vaak ontwikkelden als lotgenoten die niet gewond raakten.

In augustus van dit jaar stelde het vakblad Science dat 18,7 procent van de Vietnamveteranen het syndroom hadden ontwikkeld en dat bijna één op tien veteranen meer dan tien jaar later nog steeds chronische symptomen vertoont. In 2004 betaalde de overheid nog steeds compensatie aan 217.893 veteranen met het syndroom. Dat is meer dan het totaal aantal VS-militairen nu in Irak.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3190   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift