Veel Nepalezen willen zelfs geen ceremoniële koning

De Maoïstische rebellen hebben toegegeven de wegblokkade van de Nepalese steden voorlopig op te heffen. Intussen blijft de woede op straat wel groot. Veel mensen willen niet dat de koning zelfs maar een ceremoniële rol overhoudt.
“We hebben onze oproep tot blokkades uitgesteld naar aanleiding van de vraag van de president van het Nepalese Congres, Girija Prasad Koirala, tot de eerste vergadering van het parlement,” zei Prachanda, de mysterieuze leider van de Maoïstische opstandelingen.

Het leek er even op dat er een breuk in de maak was tussen de Maoisten en de oppositiepartijen toen deze eerste, na de toegevingen van Koning Gyanendra maandagavond, bleven aandringen op blokkades. De Maoisten hadden immers initieel gezegd te blijven strijden, tot de verkiezingen voor een grondwetgevende vergadering werden aangekondigd.

Eerder deze week bezweek Koning Gyanendra onder de druk van de bevolking om het Nepalese parlement in ere te herstellen. Nu beloofde de SPA, de Nepalese alliantie bestaande uit de 7 oppositiepartijen, het volk dat het belangrijkste agendapunt van de eerste parlementaire vergadering deze vrijdag, de verkiezing van een grondwetgevende vergadering zal zijn.

De toegevingen die Koning Gyanendra begin deze week deed, doen zijn populariteit alvast niet stijgen. Integendeel, waar de stakingen en protesten aanvankelijk als democratiseringsbewegingen werden beschouwd, verschuift de klemtoon nu naar een protest tégen de monarchie.

“De beste garantie voor democratie is het vernietigen van de monarchie,” zegt Ravi Maharjan, een student uit district Bhakatpur. Hij is één van de deelnemers aan de demonstraties in Nepal die al van 6 april 2006 aan de gang zijn.

Sinds zijn ‘koninklijke’ staatsgreep begin februari 2005, ontnam Koning Gyanendra de Nepalezen steeds meer burgerlijke vrijheden . De harde aanpak die hij liet uitvoeren door zijn veiligheidsdiensten tegen de vreedzame burgeropstand, met 14 doden en meer dan 5000 gewonden, deed de weerstand tegen de monarchie enkel toenemen.

“Het is als een Griekse tragedie” zegt Professor Abhi Subedi, voormalige hoofd van het Engelse departement van de Universiteit Tribhuvanin Kathmandu. Volgens hem lokt de koning zelf het einde van de monarchie uit door de ene fout na de andere te maken.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.