Veel rondtrekkende vrouwen sterven in kraambed

Ondanks inspanningen van de Ethiopische overheid doen de seminomadische stammen in het zuidoosten van het land nauwelijks aan gezinsplanning. Met een hoge moedersterfte tot gevolg. “Ze blijven kinderen baren tot hun lichaam het niet meer aankan.”

  • Save the children/Jan Grarup Een vrouw met haar kind in een medische post in het vluchtelingenkamp van Kobe. Minder dan 8 procent van de mensen in het kamp doet aan geboortebeperking. Save the children/Jan Grarup

De 32-jarige Yohamin Kesete woont met haar zes kinderen in een gemeenschap van veeboeren in Dollo Ado. Nu de temperatuur stijgt en regen erg zeldzaam wordt in de Ethiopische regio Somali, gaat haar gezin vaak elders op zoek naar water en graasland.

“Om te overleven moeten we naar andere gebieden trekken. Het is al gebeurd dat we moesten verhuizen terwijl ik hoogzwanger was, omdat het hier te droog werd en er niets meer om te eten was”, getuigt ze. “Als we in Dollo Ado blijven, verhongeren we.”

Nog zes kinderen

Haar dorp ligt op bijna duizend kilometer van de hoofdstad Addis Abeba. Door het nomadische leven van de gemeenschap is het moeilijk voor de regering en ngo’s om te helpen bij geboortebeperking. “Hoewel ik mijn kroost nauwelijks te eten kan geven, ben ik bang dat ik nog zes kinderen zal krijgen voor mijn veertigste”, zegt Kesete.

Gezinsplanning is nochtans belangrijk om de moedersterfte terug te dringen en de gezondheid van de moeder te verbeteren. In Ethiopia zou een kwart van de bevolking niet aan de nodige anticonceptiemiddelen geraken.

“Seizoenmigratie bij seminomadische gemeenschappen bemoeilijkt niet alleen de anticonceptie, maar maakt ook dat ze minder keuze hebben voor geboortebeperking”, zegt Feven Alazar, een verloskundige die voor het Ethiopische ministerie van Volksgezondheid werkt.

“De moedersterfte is veel hoger in deze gemeenschappen dan elders in het land. Bovendien bevallen de vrouwen thuis, wat vaak leidt tot complicaties. Maar voor ze een ziekenhuis kunnen bereiken, is het meestal te laat om de baby of de moeder nog te redden”, aldus Alazar.

Somalische vluchtelingen

“Er zijn veel Somalische vluchtelingen in Dollo Ado, dat ongeveer een half miljoen inwoners telt. In het vluchtelingenkamp Kobe leven bijvoorbeeld 127.000 mensen, terwijl minder dan 8 procent aan geboortebeperking doet”, zegt Mekuria Altaseb van de lokale ngo Family Guidance Association of Ethiopia.

Altaseb erkent dat de regering inspanningen levert om seminomadische veehouders uit barre regio’s te verhuizen naar gebieden met betere klimatologische omstandigheden. “Maar er gebeurt nog te weinig om hen te wapenen tegen de klimaatverandering.”

“Hoewel een streek als Dollo Ado kurkdroog is, stromen hier twee grote rivieren. Innovatieve projecten kunnen helpen om deze mensen een gemakkelijke toegang tot water te geven, niet enkel voor hun vee, maar ook voor landbouw zodat ze zich niet voortdurend hoeven te verplaatsen.”

Nigeria en Congo

Altaseb stelt vast dat er de laatste tien jaar vooruitgang is geboekt. Maar uit de statistieken blijkt dat Ethiopië en zes andere landen zoals Nigeria en Congo samen nog altijd verantwoordelijk zijn voor de helft van de wereldwijde moedersterfte.

“Zonder toegang tot anticonceptiemiddelen zullen vrouwen in deze gemeenschappen van veehouders kinderen blijven baren tot hun lichaam het niet meer aankan”, vreest verloskundige Alazar.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.