Veel tienermoeders in ontwikkelingslanden worden incontinent

Meisjes die jong worden uitgehuwelijkt en zwanger raken, lopen een grote kans om incontinent te worden. Zoals de Pakistaanse Gul Bano, die nu samen met haar man campagne voert in het hele land tegen deze praktijk.

Toen ze vijftien werd, werd Bano uitgehuwelijkt, zoals gebruikelijk is in het afgelegen bergdorpje Kohadast in de provincie Balochistan. Het jaar erna was ze zwanger. Gezondheidszorg was er niet, en niemand had complicaties verwacht. Maar die kwamen wel. Na een bevalling van drie dagen, baarde ze een dode baby, vertelt Bano, nu twintig. “Ik heb mijn zoon niet één keer tegen mijn borst kunnen houden.”

De ellende begon toen pas. Ze bleek incontinent geworden te zijn, en verloor urine en ontlasting. Door de zware bevalling had het kind hard tegen de wand van het geboortekanaal gedrukt en was de wand van de blaas en van haar rectum gebroken: ze had een zogenoemde fistel gekregen.

Stank

Volgens Bano’s familie was dat het noodlot. Haar vader weigerde te komen, “vanwege de erge stank die ik verspreidde”. Maar gelukkig voor haar bleef haar man, Ahmed Khan, wel aan haar zijde. Na een jaar in permanente natte en stinkende toestand, ontdekte hij een ziekenhuis in Karachi dat gespecialiseerd is in dit soort zaken. Een groep sterke mannen droeg haar op een brancard van touw naar de dichtstbijzijnde verharde weg, drie dagreizen verderop.

Een fistel is operatief te genezen. In het Koohi Goth Vrouwenziekenhuis worden patiënten gratis behandeld. Behalve dat de aandoening pijnlijk en sociaal zeer gênant is, kan het ook leiden tot blaasontsteking, genitale ontstekingen, onvruchtbaarheid en nierfalen. Het ziekenhuis organiseert speciale kampen in afgelegen gebieden om fistels chirurgisch te repareren.

Volgens het VN Bevolkingsfonds lijden meer dan twee miljoen vrouwen aan een fistel. Er komen er jaarlijks 75.000 bij, die meestal niet weten dat het goed behandeld kan worden. Het is niet bekend hoeveel Pakistaanse vrouwen eraan lijden, maar dokter Shershah Syed, oprichter van het vrouwenziekenhuis, schat dat er jaarlijks zo’n vijfduizend nieuwe gevallen bijkomen. Slechts vijf- tot zeshonderd van hen krijgen een chirurgische correctie.

Moedersterfte

De moedersterfte in Pakistan varieert, van 286 per 100.000 geboorten in Karachi tot 756 in het rurale Balochistan, waar kinderhuwelijk normaal is ondanks het landelijke verbod. Tienermoeders lopen twee keer zo veel kans bij de bevalling te overlijden als twintigers, onder meer door de grotere kans op fistels omdat ze nog niet volgroeid zijn.

Khan en Bano, die in totaal zes operaties moest ondergaan, reizen nu door Pakistan om voorlichting te geven over incontinentie en kinderhuwelijk. “Khan is een geestelijke, maar voldoet niet aan het stereotype beeld”, zegt Syed. “Hij vertelt ouders dat fistels kunnen worden voorkomen als ze hun dochters niet meer zo jong uithuwelijken.” Sociale steun voor de slachtoffers is cruciaal, zegt Syed. “Dat is de enige manier om fistels uit te bannen in deze regio.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.