Veelgestelde vragen over Soedan

De ontvoering van enkele medewerkers van Artsen zonder Grenzen vormt het orgelpunt van een hele reeks maatregelen van de Soedanese overheid tegen hulporganisaties in het land.
Waarom worden ngo’s Soedan uitgezet?
De Soedanese regering beschuldigt de ngo’s ervan gefingeerde bewijzen te hebben aangebracht tegen de Soedanese president Omar Al-Bashir. Op 4 maart heeft het Internationaal Strafhof in Den Haag (ICC) een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen Bashir. Omar Al-Bashir wordt beschuldigd van oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheden in de Soedanese provincie Darfoer.
Welke organisaties zijn al het land uitgezet?
Onder de organisaties die op 8 maart het land werden uitgezet, bevinden zich onder meer Oxfam International, Artsen zonder Grenzen Nederland en Frankrijk, Save the Children, CARE en het International Rescue Committee. Ze zijn samen goed voor naar schatting 70 procent van de humanitaire hulp in Darfoer.
Mag Soedan dat zomaar doen?
Volgens het internationaal recht moet Soedan bescherming en humanitaire bijstand verlenen aan de vier miljoen mensen die getroffen zijn door het conflict in Darfur. Indien de regering daartoe niet in staat is of niet wil optreden, zoals het geval lijkt in Darfur, dan is ze verplicht ongehinderde toegang te verschaffen aan onafhankelijke en onpartijdige hulporganisaties. Het onthouden van noodzakelijke hulp aan bevolkingsgroepen in nood kan beschouwd worden als een onwettige vergeldingsactie of een vorm van collectieve bestraffing, waardoor het internationaal humanitair recht wordt overtreden.
Welke gevolgen heeft de uitzetting van hulporganisaties?
Eén miljoen mensen dreigen geen hulp meer te krijgen.  De 13 organisaties die het land zijn uitgezet namen naar schatting 50 tot 70 procent van de totale humanitaire hulp in Darfur voor hun rekening.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2851   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur