Veerkracht in Beeld: Regen oogsten

De honderdste editie van MO*magazine die eind november 2012 verscheen, stond in het teken van veerkracht. Ter gelegenheid van deze feesteditie vroeg MO* aan vier fotografen een beeld te selecteren dat voor hen dit soms abstracte begrip van veerkracht symboliseert. Dieter Telemans selecteerde deze foto uit Rajasthan, India.

Khuman staat op een stenen veldberm, een zogenaamd Porto Ricaans terras. De impact van deze terrasvorming is indrukwekkend. Een oogst gaat er gemiddeld twintig procent op vooruit, dankzij de lokale conservatie van vocht. Bovendien kan nu ook land met maar een oppervlakkige vruchtbare laag bebouwd worden omdat de erosie beperkt wordt.

Khuman heeft twee zoons en twee dochters. Zijn zonen hebben het platteland verlaten en werken als schrijnwerkers in Udaipur. Het gezin bezit twee hectare grond, waarvan slechts een kwart bewerkt wordt, maar die oppervlakte groeit. Khuman toont me trots een groen veld met gele mosterdbloemen. Het is de eerste keer dat hij dat stuk grond bewerkt. Het aanleggen van deze veldbermen en van kleine dammen is enorm arbeidsintensief. Aan de stenen veldbermen voor een veld van een halve hectare heeft een ploeg van niet minder dan vijf man een half jaar gewerkt. Dat is alleen mogelijk als de boeren van het dorp elkaar helpen. Dat doen ze, ook omdat ze er allemaal voordeel bij hebben.

Dankzij deze op zich eenvoudige techniek om regenwater beter te gebruiken en bij te houden, kan Khuman voor het eerst in decennia drie keer oogsten dit jaar in plaats van tweemaal.

Bekijk ook de andere beelden uit Veerkracht in Beeld:

Ploegscharen (Pieter-Jan de Pue)
Dit beeld is gemaakt in het Pamirgebergte, Afghanistan. Kirgizische kinderen verzamelen schroot, lege kogelhulzen en ander koper om te verkopen. Ze dragen zo bij tot het overleven van hun familie.

Tegen de storm (Mashid Mohadjerin)
Testra is een dorpje vlak bij de grotere stad Léogâne in het westen van Haïti. Daar lag het epicentrum van de fatale aardbeving die Haïti op 12 januari 2010 trof. Onder zelfgemaakte tenten van boomstammen en lakens zochten mensen beschutting. Drie miljoen mensen raakten have en goed kwijt door de aardbeving, 230.000 overleefden de ramp niet.

De langzame ramp(Karl De Keyzer)
De vijfenzestigduizend kilometer lange kust van Europa ligt bezaaid met nutteloze verdedigingswerken uit vervlogen tijden. Vele ervan vergden enorme investeringen in materialen en manuren, maar de meeste hebben nooit tot iets gediend. Omdat de vijand niet kwam, of omdat, wanneer hij wel kwam, het bouwwerk allang was gedateerd.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.