Venezolaanse boer overlijdt na hongerstaking

Franklin Brito, een 49-jarige Venezolaanse boer en onderwijzer die sinds 2004 diverse malen in hongerstaking ging vanwege eigendomsgeschillen over zijn boerderij, is maandag in een militair ziekenhuis in Caracas overleden.
Brito woog nog maar 34 kilo toen hij overleed na vijf maanden vasten. Hij begon met zijn acties nadat het Nationale Landinstituut (INTI) van de regering zijn buren toestemming gaf een deel van zijn boerderij van 290 hectare te bezetten. In diezelfde periode werden hij en zijn vrouw ontslagen op de openbare school waar ze werkten, nadat ze bij een plaatselijke burgemeester geprotesteerd hadden tegen een gewasprogramma. Dat programma was geïntroduceerd in de staat Bolívar, waar de boerderij staat.

Corrupt


In 2005, 2007 en 2008 probeerde het INTI een compensatieregeling te treffen met Brito, waarbij op een zeker moment 180.000 euro schadevergoeding werd aangeboden. Het INTI verstrekte ook een tractor en materialen en Brito en zijn vrouw mochten het land weer volledig gebruiken. Het ‘cartas agrarias’, dat buren toestaat een deel van het land te gebruiken - land dat Brito in 1999 zelf toegewezen kreeg van het INTI - werd uiteindelijk geannuleerd.
 
Desondanks klaagde Brito dat de regering hem geen kopieën van formele documenten had verstrekt waar in stond dat de donaties bedoeld waren als vergoeding voor de geleden schade. Hij weigerde de betalingen, naar eigen zeggen omdat hij niet beschuldigd wilde worden van “medeplichtigheid aan een corrupte daad.”
Volgens de boer verliepen de intrekking van het cartas agrarias en de betaling van de schadevergoeding niet via de juiste kanalen en waren ze daarom illegaal. Hij ging om die reden verder met zijn protest.

Arrogantie


De Venezolaanse minister van Landbouw, Juan Carlos Loyo, bezocht Brito vorige week in een poging tot een oplossing te komen, maar de boer was te zwak om over de zaak te praten. Volgens Loyo “heeft Brito altijd de steun van de regering gehad.” “Zijn land is nooit onteigend, zoals particuliere media beweren.”
Brito’s familie stelt in een verklaring dat hij is overleden “in een militair instituut waar hij tegen zijn wil werd vastgehouden.” De boer weigerde in het militaire ziekenhuis, waar hij in opdracht van de rechter en tegen zijn zin naartoe werd gebracht, medische hulp te accepteren.
Marino Alvarado, hoofd van mensenrechtenorganisatie Provea, noemt de dood van Brito “de consequentie van een arrogante en intolerantie manier van besturen.” De zaak had volgens hem opgelost kunnen worden door gesprekken en het op een fatsoenlijke manier teruggeven van stukken land die op arbitraire wijze van Brito waren afgenomen. 
De oppositiecoalitie Mesa de Unidad Democrática zei gisteren in een verklaring dat Brito het slachtoffer is geworden van “het treiterbeleid van de overheid”, doelend op de landbouwpolitiek van president Hugo Chávez.
Het landhervormingsprogramma van de regering-Chávez verdeelt zowel particuliere als overheidsgrond onder arme boeren. Bij de particuliere grond zou het gaan om land van grootgrondbezitters dat niet gebruikt wordt of waarvan niet bewezen kan worden wie de eigenaar is.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.