Venezolaanse gevangenen zetten 2007 bloedig in

Sinds begin dit jaar zijn in de Venezolaanse gevangenissen al 25 mensen vermoord bij wraakacties en rellen. In veel instellingen hebben bendes het voor het zeggen.
In de gevangenis van de stad Uribana vielen in de nacht van maandag op dinsdag zestien doden. Groepen gedetineerden vochten er om de macht over de instelling, waar zo’n vierhonderd mensen achter de tralies zitten. Pas de volgende ochtend konden de bewakers de orde weer herstellen. Van verscheidene slachtoffers was de buik met messen opengereten; er vielen ook dertien gewonden.

Ongeveer 140 gevangenen werden naar andere instellingen overgebracht. Twintig gedetineerden werden in de gevangenis van Guanare opgewacht door andere gewelddadige gevangenen. Dinsdagavond vielen er daar nog eens zes doden. In andere gevangenissen in Venezuela werden de laatste dagen drie mensen vermoord en verscheidene andere gewond door messteken en kogels.

De afgetakelde en overbevolkte gevangenissen in Venezuela zijn al jaren het toneel van extreem geweld. De eerste negen maanden van 2006 stierven er 309 mensen. De Venezolaanse krantenlezers zijn al gewend geraakt aan foto’s van rijen lijken onder bloederige lakens die op het binnenplein van een gevangenis liggen uitgestald.

Bij Venezolaanse gevangenisrellen duiken vaak vuurwapens en soms zelfs handgranaten op. Mensenrechtenorganisaties klagen dat de gevangenisautoriteiten niet genoeg werk maken van de veiligheid van de gedetineerden. De gerechtelijke overheid zou nalaten de verantwoordelijken voor rellen en moorden op te sporen en te bestraffen. Op de rellen in Uribana zijn wel twee onderzoeksrechters gezet.

De Venezolaanse regering heeft zich voorgenomen de gevangenissen in het land te verbeteren en de gedetineerden mee te laten profiteren van sociale programma’s voor arme bevolkingsgroepen. President Hugo Chávez gaf woensdag publiekelijk toe dat de huidige situatie in de gevangenissen explosief is en dat de staat de gevangenen tekort doet. Chávez zat na een mislukte staatsgreep zelf achter de tralies, van 1992 tot 1994.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3153   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift