Venezolaanse politie vernedert homo’s

Venezolaanse homo’s, lesbiennes en transseksuelen zeggen dat de politie in de hoofdstad Caracas hen viseert en vernedert. Ze worden opgepakt en geslagen, moeten hun geld afgeven en worden verplicht tot seks.
Holebi-organisaties zeggen dat de politie vaak razzia’s houdt in buurten die populair zijn bij homo’s en lesbiennes. De razzia’s passen in Operatie Veilig Caracas. Daarmee proberen de politie en de Nationale Garde de criminaliteit in een van de meest onveilige steden ter wereld terug te dringen.
Bij een van die razzia’s in oktober werden Jonathan Matheus en Omar Marques opgepakt. De twee, die de organisatie Venezuela Diversa (Divers Venezuela) leiden, zeggen dat ze samen met twintig jonge holebi’s in twee busjes werden afgevoerd en vernederd en geslagen werden. Op weg naar het commissariaat werden ze samen met twee minderjarigen langs de autosnelweg weer vrijgelaten, vanwaar ze te voet moest gaan.
Travestiet-prostitués zeggen dat de politie hen verplicht hun geld af te geven en soms zelfs seks met hen te hebben. “Anders, dreigen ze, slaan ze ons of brengen ze ons naar een gevaarlijke plaats waar ze ons gaan achterlaten”, zegt Astrid, een van de slachtoffers. Een collega vertelt dat hij vanuit een patrouillewagen uitgelachen en beledigd werd en dat vervolgens op zijn benen is geschoten met hagel.
Zelfs een icoon als Giannina Cadenas zegt dat ze vernederd wordt bij politiecontroles – “ik voel me dan als een kakkerlak” – en ook al geld moest afgeven. Cadenas is een transseksueel die vorig jaar een eigen programma had op de staatstelevisie.

Helft


De humanitaire organisatie Acción Ciudadana Contra el Sida (Burgeractie tegen Aids) voerde vorig jaar een enquête uit bij 742 holebi’s in Caracas. Bij de helft van de ondervraagden was de politie over de schreef gegaan, gaande van verbale agressie (36 procent), over afpersing (20 procent) en fysieke agressie (12 procent) tot vrijheidsberoving (11 procent). In de meeste gevallen werd geen klacht ingediend uit schrik of schaamte.
“In Venezuela bestaat een sterke afwijzing van holebi-personen, wat zich uit in dogma’s, sociale vooroordelen en dwalende medisch-psychiatrische diagnoses”, zegt Edgar Carrasco, die het onderzoek deed. “En het ergste is dat deze situatie van discriminatie en straffeloosheid verband houdt met de uitbreiding van de hiv/aidsepidemie.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.