Venezolaanse vissers vangen moerasschildpad in reservaat

In Venezuela vangen vissers de arrauschildpad ook in beschermde zones. De politie laat betijen, zeggen milieuorganisaties. De arrauschildpad gaat de laatste dertig jaar sterk achteruit.

Er wordt op exemplaren van de arrauschildpad (Podocnemis expansa) gejaagd in het reservaat van de Cinaruco-rivier, een zijrivier van de Orinoco, 400 kilometer ten zuidwesten van hoofdstad Caracas. Het vlees wordt verkocht in Puerto Ayacucho, een stad in de buurt.

De arrauschildpad is de grootste moerasschildpad van Zuid-Amerika. De soort komt vooral voor in de stroomgebieden van de rivieren Orinoco en Amazone.

In het Cinaruco-reservaat worden de arrauschildpadden beschermd en worden jonge schildpadden gekweekt.

Daling van de populatie

“De Nationale Garde tolereert deze illegale jachtpraktijken die de soort decimeren”, zegt María Eugenia Gil, communicatieverantwoordelijke van de Stichting Aguaclara, een organisatie voor milieueducatie. Volgens Gil jaagt de Nationale Garde zelfs de milieuambtenaren van het reservaat weg door hen aan te houden, te slaan en hen van wapendiefstal te beschuldigen.

De arrauschildpad is nog niet met uitsterven bedreigd, maar biologen maken zich zorgen over de sterke daling van de populatie de laatste dertig jaar.

Gil noemt het paradoxaal dat de Venezolaanse staat, samen met de Academie voor Wetenschappen, al 24 jaar een kweekprogramma voor deze dieren heeft lopen en jaarlijks duizenden kleine arrauschildpadden uitzet, en ondertussen de jacht op de dieren tolereert en het werk van de milieuambtenaren bemoeilijkt.

Ook de klimaatwijziging bedreigt de arrauschildpad. In tientallen nesten in het Amazonegebied zijn de laatste jaren alleen vrouwelijke jongen geboren. De oorzaak is een hogere nesttemperatuur. Biologen vrezen dat de opwarming van de aarde het probleem nog verscherpt.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.