Venezolanen krijgen kwik binnen van Braziliaanse goudzoekers

Inheemse Venezolanen krijgen te grote dosissen kwik binnen door de activiteiten van Braziliaanse goudzoekers. Dat zeggen inheemse en milieuorganisaties.

Het bekken van de Caura-rivier, een gebied van zo’n 5 miljoen hectare in het zuidoosten van Venezuela, ondervindt steeds meer de gevolgen van de activiteiten van de zogeheten garimpeiros. Het gaat om goudzoekers uit het Braziliaanse Amazonegebied. Hun kleinschalige activiteiten kunnen grote schade aanrichten omdat ze kwik gebruiken om het goud te binden.

“Een studie bij 1174 inheemse Yekuana en Sanema in het gebied, uitgevoerd door de Stichting La Salle voor Natuurwetenschappen en de Universiteit van het Oosten, heeft vastgesteld dat het haar van 92 procent van die personen meer kwik bevatte dan normaal”, zegt Alejandro Lanz van het Centrum voor Ecologisch Onderzoek in Venezuela, een niet-gouvernementele organisatie.

De inheemse bewoners van het Caura-bekken eten vis uit de Caura en haar zijrivieren. Volgens de inheemse organisatie Kuyujani gebruiken de garimpeiros tonnen kwik per jaar.

 

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3190   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift