Venezolanen krijgen kwik binnen van Braziliaanse goudzoekers

Inheemse Venezolanen krijgen te grote dosissen kwik binnen door de activiteiten van Braziliaanse goudzoekers. Dat zeggen inheemse en milieuorganisaties.

Het bekken van de Caura-rivier, een gebied van zo’n 5 miljoen hectare in het zuidoosten van Venezuela, ondervindt steeds meer de gevolgen van de activiteiten van de zogeheten garimpeiros. Het gaat om goudzoekers uit het Braziliaanse Amazonegebied. Hun kleinschalige activiteiten kunnen grote schade aanrichten omdat ze kwik gebruiken om het goud te binden.

“Een studie bij 1174 inheemse Yekuana en Sanema in het gebied, uitgevoerd door de Stichting La Salle voor Natuurwetenschappen en de Universiteit van het Oosten, heeft vastgesteld dat het haar van 92 procent van die personen meer kwik bevatte dan normaal”, zegt Alejandro Lanz van het Centrum voor Ecologisch Onderzoek in Venezuela, een niet-gouvernementele organisatie.

De inheemse bewoners van het Caura-bekken eten vis uit de Caura en haar zijrivieren. Volgens de inheemse organisatie Kuyujani gebruiken de garimpeiros tonnen kwik per jaar.

 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.