Venezuela en Ecuador vrezen besmetting door Boliviaans "separatisme"

President Hugo Chávez van Venezuela en zijn Ecuadoraanse collega Rafael Correa vrezen dat “de separatistische poging” in het Boliviaanse departement Santa Cruz naar hun landen overslaat. Ze zeggen dat andere landen dergelijke initiatieven steunen en zo hun regeringen proberen te destabiliseren.
President Hugo Chávez van Venezuela en zijn Ecuadoraanse collega Rafael Correa vrezen dat “de separatistische poging” in het Boliviaanse departement Santa Cruz naar hun landen overslaat. Ze zeggen dat andere landen dergelijke initiatieven steunen en zo hun regeringen proberen te destabiliseren.
“De CIA en zijn lakeien in Venezuela willen nu op de eerste plaats de deelstaatregeringen in hun greep krijgen en dan illegale referenda houden zoals in het Boliviaanse Santa Cruz”, zegt Hugo Chávez. Hij verwijst naar het referendum van zondag in de rijke Boliviaanse deelstaat waar een meerderheid zich uitsprak voor zelfbeschikking. De linkse president Evo Morales legt de uitslag naast zich neer omdat de nationale overheid geen toestemming had gegeven voor de raadpleging en er zondag bovendien onregelmatigheden zouden zijn geweest.
Chávez beschuldigt de Verenigde Staten ervan de “kosovisering” in de regio aan te moedigen.
In Venezuela zijn er in november regionale verkiezingen in 23 deelstaten en 335 steden. Volgens de eerste peilingen gaat de oppositie erop vooruit. Die heeft nu de macht in amper twee deelstaten en een handvol steden. Chávez vreest vooral verlies in de westelijke deelstaten die een boog vormen aan de grens met Colombia. Hij noemt deze boog “de Venezolaanse halve maan”, een verwijzing naar de Boliviaanse halve maan die gevormd wordt door Beni, Pando, Santa Cruz en Tarija, de oostelijke departementen waar rechtse groepen meer autonomie eisen.

“Belangen van blanke elite”


Ook de Ecuadoraanse president Rafael Correa noemde het referendum in Santa Cruz het begin van een “separatische poging” door een regionale regering die volgens hem enkel “de belangen van de economische en blanke elite vertegenwoordigt, die nooit het gevoel heeft gehad deel uit te maken van het Boliviaanse volk.” Net als Chávez zegt Correa dat er buitenlandse financiële steun is voor deze groepen “om zo progressieve regeringen in de problemen te brengen en een balkanisering van Latijns-Amerika uit te lokken.”
Correa verwijst ook naar de Internationale Federatie voor de Vrijheid en Regionale Autonomie (Confilar), in 2006 opgericht in de Ecuadoraanse stad Guayaquil, al decennia een rechts bastion. Daar kwamen toen regionalisten bijeen uit de provincie Guayas, waarvan Guayaquil de hoofdstad is, de Venezolaanse deelstaat Zulia en het Boliviaanse departement Santra Cruz.
Carlos Romero, profesor internationale studies aan de Centrale Universiteit van Venezuela, is het daar niet mee eens. “Men vergelijkt hier onterecht Bolivia met Venezuela of Ecuador.” Bolivia heeft al sinds zijn ontstaan in de 19de eeuw problemen met regio’s die zich niet naar het centrale gezag schikken, terwijl de nationale eenheid in Venezuela wel geconsolideerd is en de oppositie de rechtstaat respecteert, aldus Romero.
“Wij willen geen halve maan maar een volle maan, wij willen vooruitgang en ontwikkeling voor het hele land”, zegt de sociaal-democraat Manuel Rosales, gouverneur van de rijke Venezolaanse regio Zulia en twee jaar geleden opponent van Chávez in de presidentsverkiezingen. Volgens Rosales houdt Chávez’ beschuldiging geen steek. “Het is een verzinsel, een zoveelste improvisatie in het Venezolaanse debat, omdat hij zich schuldig voelt, omdat hij beseft dat zijn regering de decentralisering heeft teruggeschroefd, en omdat hij thema’s wil lanceren die de aandacht afleiden van de realiteit, van de hoge levensduurte, van de werkloosheid, de onveiligheid en zijn rampzalige beleid.”
 
In Guayaquil werd in 2000 al een gelijkaardig referendum gehouden. In januari van dit jaar kwamen duizenden mensen op straat in de Ecuadoraanse stad om te eisen dat de resultaten zouden worden toegepast.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.