Venezuela en Palestina gaan diplomatiek samenwerken

Venezuela en de Palestijnse autoriteiten hebben maandag diplomatieke betrekkingen aangeknoopt. Dat wordt gemeld in de Israëlische krant Haaretz. De banden tussen Israël en Venezuela staan op een laag pitje en deze overeenkomst zal daar nog meer toe bijdragen.
Nicolas Maduro, de Venezolaanse minister van Buitenlandse zaken, en Riyad al-Maliki, zijn Palestijnse tegenhanger, ondertekenden in Caracas overeenkomsten die diplomatieke banden tussen beide landen moeten opstarten.”Het volk van Palestina kan rekenen op onze eeuwige en blijvende solidariteit met hun rechtvaardige en humane strijd,” zei Maduro.

Populaire leider


Al-Maliki bedankte Hugo Chávez, de Venezolaanse president, voor zijn steun tijdens het recente Israëlische militaire offensief in de Gazastrook. De weken durende oorlog kostte meer dan 1300 Palestijnen het leven en dat werd door Chavez aangegrepen om de betrekkingen met Israël te verbreken.
Al-Maliki prees Chávez tevens als “de meest populaire leider in de Arabische wereld”, en dat door zijn trouwe steun aan de Palestijnen. Maduro zei dat de Palestijnse zaak was “zoals onze eigen zaak”.

Caracas-Tel Aviv

Israëlische leiders zijn genocidairen

De Venezolaans-Palestijnse betrekkingen zijn de laatste tijd steeds hechter geworden een op hetzelfde moment zijn de spanningen tussen Chavez en de regering van Israël gegroeid. Chávez heeft in het verleden de Israëlische leiders al genocidairen gedoopt.
Caracas zette in januari Israëlische diplomaten het land uit om te protesteren tegen het militaire offensief in Gaza en Israël reageerde door Venezolaanse gezanten te ontslaan uit hun functie. In 2006 trok Chavez reeds de gezant van Venezuela terug uit Israël om te protesteren tegen de oorlog in Libanon.
Al-Maliki zei dat de Palestijnse ambassade, die maandag werd ingehuldigd in Caracas, een van 10 geplande missies in Latijns-Amerika zou zijn, van Cuba tot Chili. Palestijnse autoriteiten maken zich sterk dat er op dit ogenblik wereldwijd 97 ambassades en vertegenwoordigende instellingen van Palestina zijn.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.