Venezuela en Zuid-Afrika worden strategische partners

De Venezolaanse president Hugo Chávez was dinsdag de eerste Venezolaanse president ooit op Zuid-Afrikaans staatsbezoek. Er werden hierbij enkele akkoorden afgesloten, onder andere in verband met olieleveringen aan Zuid-Afrika.
“Het is de hoogste tijd dat Venezuela begint olie te sturen naar Zuid-Afrika en dat de Zuid-Zuid relaties worden versterkt,” zei president Chávez in Zuid-Afrika, tijdens een bezoek dat in Venezolaanse media als “historisch” werd omschreven.
Chávez en zijn Zuid-Afrikaanse ambtsgenoot Thabo Mbeki hebben gisteren in Pretoria een start gemaakt met een strategisch bondgenootschap dat beiden zien als een voorbeeld voor Zuid-Zuid relaties. Chávez benadrukte dat Venezuela en Zuid-Afrika moeten voorgaan in “de integratie van de volkeren in het Zuiden” omdat “we twee landen zijn binnen de zogenaamde Derde Wereld die op eigen benen kunnen staan.”
1700 biljoen vaten
Chávez nodigde de Zuid-Afrikaanse openbare petroleummaatschappij PetroSA uit samen te werken met het Venezolaanse staatsbedrijf Pdvsa en “onmiddellijk” deel te nemen aan de ontginning van de reserves zware ruwe olie in het Orinocobekken. Caracas wil die reserves, die geschat worden op 1700 biljoen vaten, beheren via gemengde bedrijven gecontroleerd door de staat. Chávez noemde de reserves dan ook de grootste oliebron ter wereld.
Zuid-Afrika kan zo het eerste Afrikaanse land worden dat investeringen gaat doen in het Orinocobekken waar nu reeds bedrijven uit Azië, Europa en Latijns-Amerika aanwezig zijn.
“We kunnen geen seconde langer wachten… enkel verenigd kunnen we vrij zijn en enkel als we vrij zijn, kunnen we volledig ontwikkelen,” zei Chávez en hij vermeldde ook nog dat “vandaag ons Noorden het Zuiden is,” verwijzend naar het feit dat Venezuela vroeger olie leverde aan de rijkere landen uit het Noorden en niet naar landen uit het Zuiden.
Het totale kostenplaatje en de prijszetting moeten nog berekend worden, maar Mbeki benadrukte dat het opzet van het akkoord was om de tussenstappen uit te schakelen en een directe relatie te hebben van land tot land.
Genocides
Venezuela, lid van de Organisatie van olie-exporterende landen (OPEC), pompt 3,3 miljoen vaten per dag op waarvan er 2,7 miljoen worden uitgevoerd. Momenteel zoekt Venezuela nieuwe investeringen, zonder evenwel de controle uit handen te geven.
Zuid-Afrika, de grootste Afrikaanse economie, kijkt daarentegen aan tegen de grootste energiecrisis uit haar geschiedenis. De elektriciteitsproductie die grotendeels afhankelijk is van steenkool kan niet meer beantwoorden aan de vraag. De elektriciteitsonderbrekingen van januari dit jaar veroorzaakten zelfs gedurende vijf dagen het sluiten van goud- en platinamijnen, die de belangrijkste bron van inkomsten vormen voor het land.
Chávez had ook nog een boodschap voor het Noorden klaar: “We eisen dat de genocides die plaatsvonden in Afrika en Zuid-Amerika veroordeeld zouden worden door de vroegere koloniale machten.” Deze uitspraak volgt enkele dagen nadat Italië en Libië hun kolonisatieverleden regelden met officiële excuses en een schadeloosstelling van 5 miljard dollar, door Italië te betalen aan zijn ex-kolonie Libië.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.