Venezuela gul voor Colombiaanse vluchtelingen

Duizenden Colombiaanse vluchtelingen hebben een onderkomen gevonden in Venezuela. Ze worden er niet in kampen gestopt, en ze komen in aanmerking voor de sociale voorzieningen die eigenlijk voor arme Venezolanen bedoeld zijn. Maar Caracas moet werk maken van een meer gecoördineerde aanpak, zeggen critici.
Pedro, een Colombiaanse vluchteling, luncht elke dag in een van de vijfduizend ‘voedselhuizen’ die deel uitmaken van een regeringsprogramma om de honger te bestrijden. Dagelijks krijgen voorzien zij de armste Venezolanen van twee maaltijden per dag. In totaal voeden ze ongeveer 750.000 mensen. Hoewel Pedro eet op kosten van de Venezolaanse staat, vindt hij dat het beleid van Caracas tekort schiet gezien de huidige toename van het aantal vluchtelingen. Pedro zelf vluchtte vorig jaar weg uit Cundinamarca, in Centraal Colombia, nadat hij met de dood bedreigd werd door een rechtse paramilitaire militie.

“We schatten dat er vandaag ongeveer 18.000 erkende Colombiaanse vluchtelingen in Venezuela zijn”, zegt Ricardo Rincón, voorzitter van de Venezolaanse Commissariaat voor de Vluchtelingen. Het Commissariaat denkt dat er daarnaast tussen de 180.000 en 200.000 recent gevluchte Colombianen zonder geldig statuut in Venezuela verblijven.

Zwaar geweld op het Colombiaanse platteland heeft de voorbije jaren de vluchtelingenstroom doen aanzwellen. Colombia wordt al veertig jaar geteisterd door een burgeroorlog tussen linkse rebellen en rechtse paramilitaire milities gesteund door de overheid. Door het aanhoudend geweld zijn al 2,5 miljoen mensen gevlucht.

Dat er in Venezuela geen vluchtelingenkampen zijn, leidt volgens John Frederiksson, regionaal vertegenwoordiger voor de VN-Vluchtelingenorganisatie UNHCR tot betere integratie van de vluchtelingen.

Maar dat betekent niet dat de Colombianen geen problemen hebben. “De uitdaging bestaat erin de noden van de vluchtelingen duidelijk te maken. Ze proberen te ontkomen aan een gewapend conflict en hebben hulp nodig”, zegt Frederiksson.

“In vergelijking met vroegere migratiegolven komen de Colombianen niet in groep, maar sijpelen ze in kleine groepjes binnen, waardoor ze grotendeels onzichtbaar blijven”, let Humberto Rodríguez uit, een advocaat van de Vluchtelingendienst van de Jezuïeten. In de jaren 70 was het vooral de boom van de Venezolaanse aardoliesector die veel Colombianen naar Venezuela deed trekken. Door de volksverhuizingen van de voorbije decennia leven er in het totaal zeker vier miljoen Colombianen in Venezuela.

Fredriksson vindt het heel positief dat de Colombiaanse vluchtelingen gewoon gebruik kunnen maken van de uiteenlopende sociale programma’s die Caracas de vooorbije jaren voor arme mensen heeft opgezet. Hij ziet daarin een teken van solidariteit. “We moeten inspelen op die gemeenschapszin van de Venezolanen. De diensten die ze moeten delen met de Colombianen moeten nog verbeteren.” (SV/PD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.