Venezuela heeft eerste ecologische gemeente

Het uitgestrekte Rómulo Gallegos, dat bekend staat om zijn veeteelt, gaat als eerste gemeente in Venezuela zijn grondgebied helemaal ecologisch inrichten. Een Amerikaanse organisatie bereidde het ambitieuze project voor.

Het gemeentebestuur van Rómulo Gallegos heeft een reeks verordeningen afgekondigd met als doel “over een milieu te beschikken dat veilig is, gezond, en ecologisch consistent met het dynamische evenwicht dat zijn natuur oplegt.”

Het werkt daarvoor onder meer met ecosysteemkaarten. Op basis daarvan worden gebieden afgebakend met voor elke zone duidelijke prioriteiten op het vlak van natuurbescherming.

Rómulo Gallegos, een van de 333 gemeenten van Venezuela, wordt zo de eerste gemeente in het land die heel zijn grondgebied, 23.148 vierkante kilometer groot, volgens ecologische principes inricht.

The Nature Conservancy

Rómulo Gallegos ligt in de zuidwestelijke vlaktes van Venezuela. Het telt meer dan 220 verschillende soorten flora en 700 soorten fauna. Er wonen bijna 30.000 inwoners, onder wie 4000 Cuiva- en Pumé-indianen. Veeteelt is er de belangrijkste economische activiteit; er zijn driehonderd veehouders actief.

Het project werd vier jaar lang voorbereid door The Nature Conservancy, een milieuorganisatie uit de Verenigde Staten. Die financierde onder meer de studies die tot de ecosysteemkaarten hebben geleid.

The Nature Conservancy verwacht dat de aanpak van Rómulo Gallegos ook andere gemeenten in de omgeving zal inspireren.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3306   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift