Venezuela koopt Russische bazooka's aan

De Verenigde Staten luiden de alarmbel. Ze vrezen dat Russische raketwerpers via Venezuela in de handen van de Colombiaanse guerrillabeweging FARC zouden vallen.
De Venezolaanse president Hugo Chávez is bezig zijn wapenarsenaal uit te breiden, bericht de Miami Herald. Sinds 2006 spendeerde hij volgens de Amerikaanse krant meer dan 4 miljard dollar om jets, helikopters en 100.000 kalashnikovs van de Russen over te kopen, om zijn leger van 62.000 manschappen te professionaliseren.
Hun laatste nieuwe speeltje, de SA-24, is een draagbare raketlanceerder, voorzien van de laatste Russische hightech. Volgens Amerikaanse experts kan het wapen tot een hoogte van 6000 meter zijn doel raken en als dusdanig dienst doen als luchtafweergeschut.
Chávez benadrukt het belang van de militaire ontwikkeling voor de soevereiniteit en verdediging van Venezuela. “We zijn een vredevol land. De revolutie is vredevol. We willen geen oorlog voeren, maar we moeten wel in staat zijn ons te verdedigen.”

FARC


De VS vertrouwen de handel niet. Zij geloven dat Venezuela bazooka’s zal doorspelen aan de Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia (FARC). Waar de communistische rebellen in 2005 nog 10 tot 15 procent van het grondgebied van Colombia controleerden, maakt de beweging nu een crisis door en moeten de rebellen zich verschuilen in de jungle als aangeschoten wild. Amerikaanse troepen staan Colombia bij in de jacht op de rebellen. Met onder meer helikopters en traag- en laagvliegende vliegtuigen ondersteunen ze de operaties tegen de Farc. Indien die over praktische raketwerpers zou beschikken, heeft ze een krachtig wapen in handen om terug te slaan.
Het wantrouwen tegenover Venezuela komt niet zomaar uit de lucht vallen. In september beschuldigde het Amerikaanse ministerie van Financiën drie Venezolaanse topfunctionarissen ervan de FARC te helpen met wapens, financiering en drughandel.
Het ministerie baseerde die beschuldigingen op digitale documenten die werden buitgemaakt na een Colombiaanse aanval, geruggensteund door de VS, op een FARC-basiskamp in Ecuador. Chávez deed de documenten af als vervalst en ontkende de inhoud.  

Rijzende ster Rusland


De banden tussen Rusland en Venezuela beperken zich niet enkel tot militaire bijstand. Ook de handelsrelaties tussen de twee zijn erg intens. Zo is Rusland overeengekomen Venezuela bij te staan in de opstart van nucleaire energie. Russische firma’s exploiteren dan weer petroleumbronnen in het Orinoco bassin.
Venezuela is lang niet het enige Latijns-Amerikaanse land dat de speciale aandacht van Rusland geniet. De Russische invloed groeide de laatste jaren sterk op het Amerikaanse continent. Vooral Brazilië is een uitgesproken partner met bilaterale akkoorden rond militaire en technische ontwikkeling, maar ook met Peru, Cuba, Argentinië, Mexico en Chili onderhouden de Russen nauwe betrekkingen. 
Met Obama aan de macht waait er een nieuwe wind door het buitenlands beleid van de Verenigde Staten. Op de Vijfde Top van de Amerikas midden april oogstte hij applaus van de Latijns-Amerikaanse leiders, toen hij pleitte voor een ‘partnerschap tussen gelijken’. Symbolisch voor de toenadering was zijn handdruk met Chávez, al noemde Obama deze laatste al een demagoog en deinsde hij er niet voor terug de Venezolaanse president ervan te beschuldigen de vooruitgang in de regio te verhinderen en  terroristische activiteiten te exporteren.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.