Venezuela maakt werk van dierenrechten

Stierengevechten kunnen binnenkort verleden tijd zijn in Venezuela. Dierenactivisten lobbyen om een nieuwe dierenbeschermingwet aangenomen te krijgen die dusdanige eisen stelt aan stierengevechten, dat de kans groot is dat ze uitsterven.
De nieuwe wet heeft niet alleen betrekking op stierengevechten. Het is de bedoeling ook hanengevechten in de huidige vorm te verbieden en strengere regels te introduceren om hondengevechten te voorkomen. Die zijn officieel al verboden.

Om de voorgestelde wet te steunen, hielden zo’n tweehonderd dierenactivisten afgelopen week een demonstratie in het centrum van de Venozolaanse hoofdstad Caracas. “Na een strijd van 27 jaar lijkt het erop dat er eindelijk regels komen om misbruik, vernedering en marteling van dieren aan te pakken”, zegt Cristina Camilloni, hoofd van de Associatie voor de Verdediging van Dieren (Aproa) in Caracas. Camilloni voerde de demonstratie aan in haar rolstoel.

“Mensen beweren dat evenementen als stierengevechten bij onze traditie horen, maar als ze ingaan tegen de menselijke moraal en ethiek, dan is dat geen geldig argument. In sommige delen van Afrika is vrouwenbesnijdenis een traditie, maar het is een inhumane traditie”, zegt ze.

Luis Tascón, parlementslid uit Táchira, een zuidwestelijke staat waar stierengevechten erg belangrijk zijn, is de grootste voorstanders van de nieuwe wet. Hij zegt erop te vertrouwen dat die nog dit jaar wordt aangenomen. “We weten dat mensen het moeilijk vinden om oude tradities op te geven, maar een cultuur die het pijnigen van dieren verheerlijkt moeten we ontmoedigen.”

Volgens Tascón spelen ook economische motieven een rol bij tegenstanders van de wet, omdat het een elitaire sport is. “Gewone mensen gaan niet naar stierengevechten”, zegt hij. Ook hanengevechten zijn volgens hem minder breed gedragen dan mensen vaak denken. “Honkbal is een populaire sport, en vooral voetbal. Dat is bovendien de goedkoopste sport.”

Josué Carreño, een bouwvakker uit Caracas, denkt daar anders over. Hij gaat elke maand naar hanengevechten in de El Calvario Club in de hoofdstad. “Het is een traditioneel tijdverdrijf voor veel gewone mensen. Sommige rijken zetten grote bedragen in, maar anderen zetten niet meer dan een paar duizend boliviano (een paar euro, red.) in”, zegt hij.

Volgens Tascón zullen hanengevechten alleen nog worden toegestaan als de hanen ‘handschoenen’ dragen. “Als dat voor boksers geldt, waarom dan niet voor dieren die met elkaar vechten?”

De tekst van het wetsvoorstel stelt dat alle dieren evenveel recht op leven hebben en het verbiedt een wrede behandeling. Als dieren gedood worden voor bijvoorbeeld consumptie van vlees, dan moet dat “snel en pijnloos” gebeuren, zonder onnodig lijden te veroorzaken.

Stierengevechten mogen nog wel incidenteel plaatsvinden, maar zonder de stier te martelen of doden. Ook circussen staan onder druk, omdat daar sprake zou zijn van vernedering van dieren.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.