Venezuela trekt 285 zendvergunningen in

De Venezolaanse regering gaat de vergunningen van 285 radio- en tv-stations intrekken. Ze heeft ook een door ondernemers gefinancierde tv-campagne ter verdediging van het privébezit stilgelegd en een nieuw onderzoek ingesteld dat kan leiden tot de sluiting van Globovisión, een nieuwszender die op de lijn van de oppositie zit.

De Venezolaanse president Hugo Chávez en zijn medestanders hebben verder ook nieuwe plannen om de mediasector te hervormen. Het openbaar ministerie, dat ook gecontroleerd wordt door Chavisten, heeft het parlement gevraagd een nieuwe wet uit te werken die toelaat persmisdrijven zwaarder te bestraffen.
De Beweging voor Noodzakelijke Journalistiek, die ook aanleunt bij de regering, wil dan weer dat de wet die het beroep van journalist regelt ook de verplichting gaat bevatten om de nationale soevereiniteit te verdedigen. Ze wil ook dat burgerjournalisten die in kleine en alternatieve media werken, erkend worden. Dat zou aanhangers van Chávez een meerderheid kunnen opleveren in de mediavakbonden die nu gedomineerd worden door de oppositie.

Verslaggeving over Honduras

Chávez en hooggeplaatste mensen uit zijn entourage hadden de voorbije dagen veel kritiek op de verslaggeving over de staatsgreep van 28 juni in Honduras. De afgezette Hondurese president, Manuel Zelaya, een bondgenoot van Chávez, werd daarin op de korrel genomen. In enkele steden in de buurt van Caracas verschenen er zelfs regeringsgezinde burgemeesters aan het hoofd van betogingen die naar de kantoren van kranten trokken en journalisten bedreigden.
De 285 radio- en tv-stations die hun zendvergunning dreigen kwijt te spelen, hadden enkel op administratief vlak steken laten vallen. Toch kondigde minster van Openbare Werken Diosdado Cabello aan dat er zo snel mogelijk een procedure wordt opgestart om de vergunningen in te trekken. De zendfrequenties zullen volgens Cabello “worden overgedragen aan het volk, om de ether te democratiseren”.
Nelson Belfort, de voorzitter van de Kamer van de Radio die 426 radiozenders vertegenwoordigt, hoopt dat er gesprek mogelijk is met de overheid om eventuele problemen met de vergunningen op te lossen. Belfort wil ook samen met de regering onderzoeken hoe Venezuela de mogelijkheden kan aanboren die digitale radio biedt. “We kunnen honderden of zelfs duizend nieuwe stations hebben, in plaats van het aanbod te beperken”.
Het verbod van de tv-campagne over het privébezit – die zich richt tegen een nieuwe eigendomswet die de Venezolaanse regering voorbereidt – en de pogingen om Globovisión uit de ether te halen, krijgen veel kritiek van journalisten en juristen in Venezuela. Ze vinden dat de Venezolaanse regering ingaat tegen het grondwettelijk vastgelegde principe van vrijheid van meningsuiting.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.