'Verband tussen Belgische verdachten en terreurplan Al-Qaida'

De zes verdachten die op 11 december in een van de grootste antiterreuracties op Belgisch grondgebied werden opgepakt, hadden volgens de Amerikaanse nieuwszender CNN banden met een belangrijk lid van Al-Qaida dat de ‘Airline Plot’ van 2006 mee organiseerde.
De ‘Airline Plot’ wordt als een van de belangrijkste terreurpogingen van Al-Qaida beschouwd sinds de aanslagen van 11 september 2001 in de Verenigde Staten. Bedoeling was om passagiersvliegtuigen van Groot-Brittannië naar de Verenigde Staten op te blazen met vloeibare explosieven in de bagage.
De Belgische verdachten zouden volgens het CNN-programma ‘One Woman’s War’, dat dinsdag (10 februari) uitgezonden werd, banden gehad hebben met de hoogste rangen van Al-Qaida via Moez Garsallaoui, een Tunesisiche islamist die België eind 2007 inruilde voor Pakistan. Garsallaoui is de man van Malika El-Aroud, de 49-jarige Belgisch-Marokkaanse vrouw die in december opgepakt werd en verdacht wordt van lidmaatschap van een terroristische organisatie. De Britse krant Telegraph voegt eraan toe dat Garsallaoui ook banden had met Abu Qatada, een moslimgeestelijke die achter de tralies zit in Groot-Brittannië.
Volgens Belgische agenten zouden El-Aroud en Garsallaoui verschillende mensen en met name enkele van de gearresteerden van december, aangezet hebben om in Afghanistan te vechten. El-Aroud zou dat via haar site gedaan hebben, Garsallaoui zou de straat op gegaan zijn om te rekruteren.
Eén van de gerekruteerden was volgens CNN Hicham Beyayo, die begin 2008 via Turkije en Iran naar Pakistan trok. Begin december was hij terug in België. De politie kwam in actie nadat er door Amerikaanse inlichtingendiensten een e-mail onderschept werd waarin gesuggereerd werd dat Beyayo groen licht kreeg om een aanslag te plegen in België. Zijn advocaat Christophe Marchand zegt aan CNN dat Beyayo de e-mail verstuurde om indruk te maken en dat hij nooit lid was van een terreurorganisatie.
Belgische onderzoekers onthulden nog aan CNN dat de pro-Al-Qaida website van el Aroud de radicalisatie mee in de hand gewerkt heeft van de Brusselse terroristische cel. Volgens Belgische anti-terreurbestrijders werkt El-Aroud als een ‘magneet’ op radicale moslims in Europa. Alain Winants, administrateur-generaal van de Staatsveiligheid, zegt aan CNN dat El-Aroud ‘één van de leidende jihads was op het internet’.
Voor Garsallaoui was Malika gehuwd met Abdessatar Dahmane, die twee dagen voor 9/11 in Afghanistan het hoofd van de Noordelijke Alliantie Sjah Massoed vermoordde in een zelfmoordactie.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.