Verbruik steenkool blijft stijgen

De wereldwijde vraag naar steenkool blijft de volgende jaren stijgen, met name in Azië. Dat blijkt uit nieuwe vooruitzichten van het Internationaal Energieagentschap (IEA).

  • CC Carol Mitchell Een steenkoolcentrale langs de oever van de Chambal rivier, India. China is nog steeds goed voor bijna 60 procent van de bijkomende vraag naar steenkool, maar India zal China naar de kroon steken als grootste invoerder. CC Carol Mitchell

De vraag naar steenkool blijft tot 2018 jaarlijks met gemiddeld 2,3 procent groeien, stelt het IEA. Dat is weliswaar minder dan de 2,6 procent die vorig jaar was voorspeld, maar steenkool blijft het leeuwendeel van de wereldwijd groeiende vraag voor zijn rekening nemen, meer dan gas en olie.

“Of je het nu wil of niet – steenkool zal nog een lange tijd een belangrijke rol blijven spelen”, zei IEA-directeur Maria van der Hoeven bij de lancering van het rapport. “Steenkool is alomtegenwoordig en geopolitiek veilig, en steenkoolcentrales zijn makkelijk te integreren in de bestaande stroomnetten. Met dergelijke voordelen is het duidelijk waarom de vraag naar steenkool blijft groeien. Maar het is even belangrijk om te benadrukken dat steenkool in zijn huidige vorm eenvoudigweg onhoudbaar is.”

China

Dat de groei in de vraag wat vertraagt, is mede het gevolg van een strenger beleid in China, dat zijn afhankelijkheid van steenkool wil verminderen. China is nog steeds goed voor bijna 60 procent van de bijkomende vraag, maar de Chinese nadruk op diversificatie en efficiëntie vlakt die groei af.

In de rest van Azië blijft de vraag naar steenkool ongebreideld groeien. India zal China zelfs naar de kroon steken als grootste invoerder van steenkool. Tegelijk neemt de invoer in de rijke landen niet af, maar blijft die zo goed als stabiel, stelt de IEA.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3306   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift