Verdrag clustermunitie dit jaar van kracht

Het internationaal verdrag rond Clustermunitie wordt op 1 augustus van kracht. Gisteren (woensdag) ratificeerden Moldavië en Burkina Faso de conventie, waardoor het noodzakelijke aantal landen om het verdrag van kracht te laten worden, bereikt is.
  • IPS/John Rodsted Clusterbommen in Bagram, Afghanistan IPS/John Rodsted
Ons land ratificeerde op eind 2009 het verdrag als 26ste land, maar om het verdrag van kracht te laten worden, was de ratificatie door 30 landen vereist.
Handicap International is verheugd over deze grote stap voorwaarts. ‘Dit is geweldig nieuws voor de slachtoffers en voor Handicap International en andere organisaties die al vijf jaar lang verbeten ijveren om deze wapens te bannen’, zegt Stan Brabant van Handicap International.   
Wanneer het verdrag in werking treedt, moeten de landen het verbod op clustermunitie naleven en zich inzetten om stocks te ruimen, niet-ontplofte clustermunitie in besmette gebieden te vernietigen en slachtoffers te steunen.

Reactie Vanackere


‘Wij zullen ons blijven inspannen om zoveel mogelijk landen bij het verdrag betrekken. België zal ook actief de Conferentie in Laos van landen die het verdrag ratificeerden voorbereiden en coördineert daartoe nu al met een groep van gelijkgezinde landen’, zegt de minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere. ‘Wij hebben immers ervaring opgedaan aangaande de vernietiging van de stocks van verboden clustermunitie.’

Chronologie


  • Februari 2006: België is het eerste land ter wereld dat de productie, de transfer, het opslaan en het gebruik van clustermunitie verbiedt, evenals de financiering ervan.
  • Februari 2007: Noorwegen organiseert een tweedaagse conferentie over clusterbommen, meteen de officiële start van het zogenaamde Oslo-proces dat moet uitmonden in een internationaal verdrag.
  • Mei 2008: 109 landen raken het in Dublin eens over een verdrag tegen het gebruik van clustermunitie.
  • December 2008: Meer dan honderd landen ondertekenen het Internationaal Verdrag over het Verbod op Clustermunitie in Oslo.
  • December 2009: België ratificeert als 26ste land de Conventie inzake Clustermunitie
  • Februari 2010: Dertig landen hebben de Conventie geratificeerd, waardoor het verdrag van kracht kan worden.
  • Augustus 2010: De Conventie inzake Clustermunitie wordt van kracht.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.