Verdriet Chinese ouders slaat om in woede

De Chinese overheid voelt onverwachte naschokken van de aardbeving van 12 mei. Het verdriet van ouders en familieleden van de duizenden Chinese kinderen die omkwamen, slaat stilaan om in woede tegen ambtenaren en politici. Ook het strenge Chinese beleid dat maar één kind per gezin toelaat, komt onder toenemende druk.
Bi Yuexing had amandelvormig ogen en was ongetwijfeld opgegroeid tot een schoonheid. Maar ze stierf samen met 127 andere kinderen toen hun school het vrijwel onmiddellijk begaf tijdens de aardbeving in de Chinese provincie Sichuan. Haar portret, met zwarte rouwband, wordt nu omhoog gehouden door haar vader. Die houdt al dagen met andere ouders een wake bij de ruïne van de Fuxin basisschool in de stad Mianzhu. Ze bestoken de lokale overheid met vragen over de slechte kwaliteit van de schoolgebouwen en vragen gerechtigheid voor hun overleden kinderen.
De laatste dagen verandert hun verdriet stilaan in woede. De ouders negeerden de smeekbede van de lokale partijbons om het onderzoek naar de dood van hun kinderen aan hem over te laten. Ze jouwden hem uit en stapten op naar de vice-burgemeesters van Deyang, de stad waartoe Mianzhu behoort. 
 
“We willen gerechtigheid van de regering”, zegt Xu Jun, één van de vaders. De uitdaging aan het adres van de overheid is een ongewone uiting van burgerlijke ongehoorzaamheid in een land dat niet hoog oploopt met protest. Ze toont hoe diep het verdriet is waaronder de duizenden ouders in Deyang en andere steden lijden. In Mianzhu kwamen meer dan 10.000 mensen om, waaronder minstens 2000 kinderen en leerkrachten die onder instortende schoolgebouwen terechtkwamen. In totaal kostte de aardbeving aan bijna 10.000 kinderen en leerkrachten het leven.

Familieplanning


Voor de meeste ouders was het hun enige kind. China oefent al dertig jaar een strikte geboortecontrole uit en staat maar één kind per koppel toe. Wie de regel doorbreekt, kan zich aan strenge straffen verwachten. Maar nu zoveel families hun enige kind verloren, hebben lokale ambtenaren snel een versoepeling van het beleid aangekondigd voor de ouders van de slachtoffers.
 
Eerder deze week besliste de Commissie voor bevolking en familieplanning van Chengdu dat getroffen families recht hebben op een certificaat dat hun een tweede kind toestaat. De nieuwe regeling belooft een jaarlijkse steun van 600 yuan (zo’n 55 euro) aan koppels ouder dan vijftig wier enige kind gedood is of ernstig gehandicapt raakte door de aardbeving. Ook de straffen voor koppels die meer dan één kind kregen worden opgeschort als een kind stierf of ernstig gewond raakte of als hun huis zwaar beschadigd is.
 
Het is de eerste keer dat de overheid de onpopulaire geboorteplanning versoepelt om humanitaire redenen. De strenge regels liggen al jaren onder vuur omdat ze bijdragen aan de vergrijzingen van de Chinese bevolking en de balans tussen de seksen gevaarlijk doet overhellen. Op het Chinese platteland is er immers een traditionele voorkeur voor een zoon die het land kan bewerken.
Lokale ambtenaren zijn er regelmatig van beschuldigd vrouwen onder druk te zetten om zich te laten steriliseren of abortus uit te voeren. De strenge regels hebben al eerder gewelddadig protest uitgelokt, het meest recent in de zuidelijke provincie Guangxi waar duizende boeren protesteerden tegen de hoge boetes die ze moesten betalen.
 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.