Verdwenen e-mails hinderden onderzoek naar 'martelmemo's'

Het Amerikaanse onderzoek naar de zogenoemde ‘martelmemo’s’ uit het George W. Bush-tijdperk, is gehinderd door ‘verdwenen e-mails’. Dat bleek vrijdag tijdens een hoorzitting van het Gerechtelijke Senaatscomité.
De voorzitter van het comité, Patrick Leahy, noemde het verdwijnen van de e-mails van advocaten en andere sleutelfiguren die beschuldigd worden van beroepsfouten, “verdacht”. Hij wil nagaan of de verdwenen mails terug te halen zijn, omdat er nu serieuze twijfel bestaat of voor het onderzoek wel alle relevantie informatie is gebruikt.
In het onderzoek van het ministerie van Justitie naar de martelmemo’s is geconcludeerd dat de juristen die ondervragers van de CIA toestemming gaven om martelmethoden te gebruiken bij verhoren, zich niet schuldig hebben gemaakt aan beroepsmatig wangedrag. Wel zouden de memo’s getuigen van een ‘slecht beoordelingsvermogen’. De CIA-ondervragers pasten de martelmethoden onder de regering-Bush toe in de strijd tegen het terrorisme.
De auteurs van de memo’s waren juristen Jay Bybee en John Yoo, die werkten bij het Office of Legal Counsel (OLC). Bybee is nu rechter en Yoo is hoogleraar recht aan de Universiteit van Californië.
De e-mail-affaire doet denken het onderzoek naar het ontslag van acht Amerikaanse openbare aanklagers, tijdens de regering van George W. Bush. Betrokkenen vroegen zich toen af of het Witte Huis het ministerie van Justitie onder druk had gezet de details over de ontslagen weg te werken. Ambtenaren beweerden destijds dat miljoenen e-mails van hoge functionarissen uit het Bush-tijdperk, inclusief politiek adviseur Karl Rove, onherstelbaar verloren waren gegaan. De e-mails werden later teruggevonden en vormden belangrijk materiaal dat leidde tot het vertrek van de toenmalige minister van Justitie, Alberto Gonzales.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.