Verdwenen mangrovebossen maakten Birma kwetsbaar voor cycloon

Het verlies van uitgestrekte mangrovegebieden ten voordele van viskwekerijen in het zuiden van Birma hebben de regio extra kwetsbaar gemaakt voor de gevolgen van cycloon Nargis. Dat zei Surin Pitsuwan, secretaris-generaal van de Vereniging van Zuidoost-Aziatische landen (ASEAN) op een top van de organisatie in Singapore.
Surin zei dat de combinatie van hoge bevolkingsdruk in de kustgebieden en het verdwijnen van de natuurlijke mangrovebossen de tragedie verergerd hebben. De mangroves functioneren traditioneel als buffer voor stromen en hoge golven.
Inmiddels heeft de Birmese minister voor Noodhulp Maung Maung Swe laten weten dat het inderdaad niet zozeer de winden tot 190 kilometer per uur waren die het meeste slachtoffers gemaakt hebben, maar wel het springtij als gevolg van de cycloon. “De golf was tot 3,5 meter hoog en vernielde of overstroomde de helft van alle woningen in de laaggelegen dorpen”, zei de minister. “De bewoners konden nergens heen.”

Natuurlijke buffer verdwijnt


Onderzoek heeft aangetoond dat gezonde mangrovebossen een belangrijke buffer vormen tegen extreme natuurelementen. Zo vielen er bij de tsunami in 2004 aanzienlijk minder slachtoffers in dorpen die beschermd werden door mangroves. Vooral in rivierdelta’s kunnen de bossen het springtij verhinderen om diep het binnenland binnen te dringen.
Maar in de voorbije dertig jaar hebben de mangroves langs de Birmese kust zwaar te lijden gekregen onder te bevolkingsdruk en de politieke instabiliteit. Volgens de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) is in de Irrawaddydelta alleen al meer dan 140.000 hectare mangrove verdwenen, voornamelijk voor de aanleg van rijstvelden en voor brandhout. De laatste jaren worden ook meer en meer mangrovewouden gekapt voor de aanleg van vis- en garnaalkwekerijen.
Onderzoekers waarschuwen al langer voor het wereldwijd verdwijnen van de mangrovebossen. Uit cijfers van het Mangrove Action Project (MAP) blijkt dat al meer dan de helft van de originele mangrovebossen op de wereld verdwenen zijn. Van de oorspronkelijk 32 miljoen hectaren blijven er minder dan 15 miljoen over. Hoewel ze veel minder aandacht krijgen, verdwijnen de mangrovegebieden sneller dan tropische regenwouden of koraalriffen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.