Verenigde Staten gaan navelstaren

Met uitzondering van de oorlog in Irak is de buitenlandse berichtgeving op de drie grootste Amerikaanse tv-stations in 2007 sterk teruggelopen. Dat blijkt uit cijfers van het gezaghebbende Tyndall Report. Ook terrorisme krijgt minder aandacht, terwijl milieuthema’s aan belang winnen.
Andrew Tyndall, de auteur van het rapport, onderzoekt het nieuwsaanbod op de zenders ABC, CBS en NBC al meer dan twintig jaar en maakt elk jaar een top twintig van de belangrijkste thema’s. Dit jaar klokten de journaals samen af op 14.727 minuten. Thema nummer één is opnieuw Irak met 1.157 minuten, maar verder hebben amper twee buitenlandse verhalen het gehaald: de politieke crisis in Pakistan (zesde plaats met 165 minuten) en de nucleaire avonturen van Iran (zestiende plaats met 106 minuten).
De periode van verhoogde aandacht voor het buitenland, die volgde op de aanslagen van elf september, lijkt daarmee helemaal voorbij. Vorig jaar stonden nog vijf buitenlandse thema’s naast Irak in de lijst. Tyndall waarschuwt dat de berichtgeving in 2008 nog verder zal slinken. “Daar hebben de presidentsverkiezingen alles mee te maken. In verkiezingsjaren verliest het buitenlandse nieuws altijd aan belang.”
Hoewel de oorlog in Irak nog steeds de lijst aanvoert, was er dit jaar een duidelijke terugval te zien. In de eerste negen maanden van 2007 hadden de verschillende nieuwsshows het samen nog gemiddeld dertig minuten per week over de oorlog in het land. Maar nadat het congres er in september niet in slaagde om een datum te kleven op de terugtrekking, viel de berichtgeving terug tot amper vier minuten. Dat is veruit het laagste resultaat sinds de invasie in maart 2003. Het nieuws uit Irak gaat ook steeds meer over militaire operaties, ten koste van informatie over de interne spanningen in het land of de wederopbouw.
Nog opvallend dit jaar is de toenemende aandacht voor het milieu. De klimaatverandering kreeg 103 minuten aandacht en komt daarmee op plaats achttien in de top twintig. Alle items over energie en milieu stegen met vijftig procent sinds 2006. De totale berichtgeving komt op 476 minuten en evenaart daarmee het nieuws over terrorisme, dat sterk verminderde van 1.191 minuten in 2006.
“Van alle statistieken die ik dit jaar verzameld heb, vind ik de exacte gelijkstand tussen terrorisme en milieu het interessantste”, zegt Tyndall. “Er de opkomst van het globale bewustzijn dat Al Gore verdedigt, tegenover de teloorgang van het globale bewustzijn dat George Bush predikte.”
 
Uit onderzoek blijkt dat het overgrote deel van de Amerikaanse bevolking de televisie als belangrijkste nieuwsbron gebruikt. Op een doordeweekse avond kijken naar schatting 25 miljoen Amerikanen naar het journaal op één van de drie grote zenders die Tyndall onderzocht. Hoewel de kijkcijfers voor nieuwszenders zoals CNN, Fox News en MSNBC fors stegen, is het publiek voor de journaals op ABC, CBS, en NBC nog altijd ongeveer tien keer zo groot.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2819   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift