Vergane glorie

‘Voor mij is Gdansk de stad van de elekticien met de snor. Ineens realiseer ik me hoe beperkt dat beeld is.’

In Mijn Afrikaanse telefooncel staat het dagdagelijkse leven van enkele kleurrijke en minder kleurrijke personages centraal, tegen de achtergrond van grote politieke gebeurtenissen van de jaren ’80 en ’90. Het piepjonge Congo dat afscheid neemt van het oude Zaïre. Polen en Hongarije aan de vooravond van de toekomst. De vergane glorie van de verarmde elites in Syrië en Caïro. De eeuwige reis van de Afrikaanse man naar zaakjes en opportuniteiten.

Joris is een meestervertelster met subtiele en kurkdroge humor. Ze heeft een fijngevoeligheid en mensenkennis die inzicht in culturele verschillen overstijt. Hierbij spaart ze zichzelf en ons westers denken niet, zonder te vervallen in valse politieke correctheid. Door haar Afrikaanse verhalen te combineren met die in het Midden-Oosten en Oost-Europa, haalt zij het continent uit diens gewoonlijke isolatie. Zo schept ze met verhalen uit de vorige decennia toch een zeer actueel beeld van onze geblobaliseerde wereld vandaag. Met afstand en betrokkenheid neemt ze ons mee naar plaatsen, en vooral mensen die we allicht zelf nooit zullen zien. Na het lezen van dit boek bent u er toch even geweest. En er beter van geworden.

Mijn Afrikaanse telefooncel door Lieve Joris is uitgegeven door uitgeverij Augustus. 158 blzn. ISBN 9789045704524

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.