Vergeten conflict in Kenia

In Mount Elgon, Kenia, wordt de burgerbevolking al bijna twee jaar gegijzeld door aanhoudend geweld. Artsen Zonder Grenzen, de enige internationale humanitaire organisatie ter plaatse, is de wanhoop nabij en roept om hulp.
60.000 mensen in Mount Elgon, in het westen van Kenia, raakten reeds ontheemd door het geweld dat de regio in zijn greep houdt. Ze verblijven in kleine groepen, verspreid over de berg. Door de onveilige situatie hebben ze geen toegang tot basisvoorzieningen. Velen kampen bovendien met trauma’s van geweld en mishandelingen. Artsen Zonder Grenzen (AZG) staat er in de regio alleen voor. Ondanks hun inzet is het onmogelijk om de hele bevolking alleen bij te staan. Op persbriefings in Nairobi en Brussel bracht AZG daarom nogmaals de humanitaire crisis onder de aandacht in de hoop andere hulporganisaties te mobiliseren en het bewustzijn van de Keniaanse autoriteiten en de internationale gemeenschap te verhogen.

Geweld met geweld bestrijden


Sinds augustus 2006 wordt de bevolking geterroriseerd door het gewelddadige conflict tussen de Sabaot Land Defense Force (SLDF) en de Keniaanse autoriteiten. De aanleiding was een landverdeling die door de SLDF-militie als onrechtvaardig werd bestempeld. Aanvankelijk viseerde de SLDF alleen mensen die volgens hen onterecht land hadden verworven; huizen werden afgebrand, families verdreven of vermoord. Al snel raakte het geweld echter wijd verspreid. Afpersingen en nachtelijke invallen van de militie hielden de schrik er bij de bevolking in.
Het antwoord van de autoriteiten bestond uit een politieoperatie, die in maart 2008 uitmondde in een grootschalige militaire actie. Het leger, hierin bijgestaan door een paramilitie, bestrijdt het geweld van de SLDF met nog meer geweld. Elke man van vijftien jaar of ouder wordt verdacht banden met de militie te hebben, waardoor iedereen een mogelijk slachtoffer wordt van overheidsgeweld.

Dringend nood aan meer hulp


Sinds april 2007 is AZG aanwezig in Mount Elgon om er de humanitaire noden van de bevolking te lenigen. Doordat de regio moeilijk toegankelijk is en de Keniase autoriteiten in het verleden de toegang tot het land voor hulpverleners bemoeilijkten, staan ze er praktisch alleen voor. Bovendien eiste het verkiezingsgeweld de internationale aandacht op. Ook Kenia zelf erkent de gemarginaliseerde regio nog maar recent als conflictgebied. AZG vermoedt dat de opening voor hulp momenteel groter is en roept andere humanitaire organisaties daarom ter hulp. Er is dringend nood aan meer humanitaire bijstand en op langere termijn ook aan constructieve ontwikkelinghulp.
Meer lezen hier.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.