Verhalen van vrouwelijke mensenrechtenactivisten in China blijven onverteld

Liu Jie moest haar inzet voor de mensenrechten de afgelopen 13 jaar bekopen met arrestaties, achttien maanden werkkamp, fysieke mishandelingen en broodroof. Maar Liu gaat door. In China zijn er veel vrouwen die alles op het spel zetten voor de mensenrechten, maar meestal komt hun verhaal niet aan de oppervlakte.
Dertien jaar geleden probeerde een plaatselijke ambtenaar van noordoostelijke provincie Heilongjiang Liu Jie, een succesvolle boerin, af te persen. Liu ging naar de lokale rechtbank, maar zonder resultaat. Als vergelding liet de ambtenaar haar boerderij verwoesten en stal hij haar koeien. Liu vocht haar zaak aan in Beijing, maar ze werd er geslagen en verdween achter de tralies.
Uiteindelijk maakte de zaak de nu 58-jarige Liu miljoenen yuan lichter. Maar de opeenvolging van gebeurtenissen die haar leven veranderden, hebben van haar een vooraanstaande voorvechter gemaakt van burgerrechten in China.
Volgens Chinese Human Rights Defenders (CHRD), een netwerk van Chinese en buitenlandse mensenrechtenactivisten, wordt de bijdrage van vrouwen als Liu aan de mensenrechtenbeweging in China vaak onderschat. “Veel van deze vrouwen zijn vooral bekend in hun eigen omgeving en niet op internationaal niveau”, zegt Wang Songlian, onderzoekscoördinator van CHRD. “Zij doen het dagelijkse werk. Sommigen, zoals Liu, werken met mensen die protesteren tegen het onrecht dat hen wordt aangedaan. Anderen geven gewone burgers een stem, zoals de ouders van kinderen die tijdens de aardbeving in 2008 in Sichuan omkwamen in slecht gebouwde scholen. Weer anderen pleiten voor politieke hervormingen, zoals de oprichters van Charta 08, een manifest uit 2008 dat oproept tot politieke hervormingen en democratisering in China.” Tot die groep behoren Woeser, een Tibetaanse schrijfster die opkomt voor politieke vrijheid, en Liu Di, een vooraanstaande blogger en activiste uit Beijing.

Intimidatie


De vrouwen worden door de Chinese regering zwaar onder druk gezet. Volgens CHRD zitten velen van hen vast. Duan Chunfang, een 49-jarige activiste, werd opgepakt door de politie en later beschuldigd van ‘het aanvallen van een ambtenaar’. Tijdens haar hechtenis moest zij de ziekenhuisrekening betalen voor haar medische behandeling nadat zij door bewakers in elkaar was geslagen. In oktober werd ze veroordeeld tot 3,5 jaar gevangenisstraf. Tijdens haar opsluiting is haar gezondheid flink achteruit gegaan, zo meldt CHRD.
Wat de vrouwen op de been houdt, is hun gevoel voor gerechtigheid, zegt Wang. De vrouwen zijn meestal zelf ook slachtoffers van onrecht. Zij willen oplossingen voor hun eigen problemen en die van anderen. Liu Jie, de voormalige boerin, verspreidde tussen 2003 en 2007 in Beijing tijdens de jaarlijkse partijcongressen brieven waarin ze pleitte voor politieke hervormingen. Dat trok de aandacht van de autoriteiten, waardoor ze gedurende achttien maanden op werkkamp moest in Heilongjiang. “Ik moest van vijf uur ‘s ochtends werken tot negen uur ‘s avonds. Vaak was het eten bedorven.” In de gevangenis kwam ze op voor het misbruik van de gevangenen, wat haar vijf dagen isoleercel opleverde.
Maar Liu heeft haar gevecht niet opgegeven. Ze maakt zich zorgen over haar gezondheid en financiële situatie, maar ze gaat door. “Ik heb hoop dat in de toekomst de inrichting van onze samenleving zal veranderen. Ik wil de mensen vertellen over mijn ervaringen zodat ze de waarheid weten. Ik ben niet bang om te sterven, ik ben er al dikwijls bij in de buurt geweest. Ik moet doen wat ik kan, nu ik nog in leven ben. De afgelopen dertien jaar zijn een nachtmerrie voor me geweest, maar het was het waard.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.