Verhoormethoden CIA leiden tot geheugenverlies

Waterboarding en andere technieken die toegepast werden door de Amerikaanse inlichtingendiensten om terreurverdachten te doen praten deden al veel stof opwaaien omdat ze gelijk zouden staan met foltering. In het tijdschrift Trends in Cognitive Sciences keurt geheugendeskundige Shane O’Mara ze om nog een andere reden af: ze werken niet en kunnen zelfs contraproductief zijn.
De zogenaamde “enhanced interrogation techniques” slaan onder meer op praktijken als waterboarding (schijnverdrinking) en slaapdeprivatie of het uitbuiten van fobieën voor bijvoorbeeld insecten of honden. Dergelijke praktijken zijn niet alleen ethisch af te keuren, ze zijn ook gebaseerd op foute wetenschap en contraproductief, zegt O’Mara, stressdeskundige aan het Institute of Neuroscience van het Trinity College in Ierland. “Er is een grote hoeveelheid wetenschappelijke literatuur over de effecten van extreme stress op motivatie, humeur en geheugen, zowel bij dieren als mensen”, schrijft O’Mara. “De technieken veroorzaken extreme, herhaalde en langdurige stress, waardoor het geheugen aangetast wordt.”

Tikkende tijdbom


Onder de regering-Bush maakten de Amerikaanse strijdkrachten en inlichtingendiensten gebruik van die technieken. De nieuwe Amerikaanse president Obama maakte er officieel een einde aan en kreeg daarvoor tegenwind van onder meer de voormalige vicepresident Dick Cheney. Ook de huidige baas van de inlichtingendiensten Dennis Blair verdedigt de technieken als een manier om zwijgzame verdachten te doen praten. Vooral het “tikkende tijdbom”-scenario wordt aangehaald: het is verantwoord een terreurverdachte te folteren als daarmee een aanslag vermeden kan worden die tientallen mensen het leven kan kosten.
Maar ook binnen de inlichtingendiensten is er veel tegenstand tegen de methodes, omdat de verkregen informatie weinig waarde zou hebben. Ondervraagden zouden immers wat dan ook zeggen om de marteling te doen stoppen.

Pseudowetenschap


Volgens O’Mara zijn de technieken gebaseerd op pseudowetenschap en is er geen enkel ernstig wetenschappelijk fundament voor. In 2006 publiceerde het Intelligence Science Board al een rapport, waarin het stelde dat er geen wetenschappelijke studies te vinden waren die de technieken fundeerden. In zijn artikel geeft O’Mara nu een overzicht van studies die pleiten tegen het gebruik van de technieken. Hij toont aan dat de stresshormonen de werking grondig aantasten van de hippocampus en de prefrontale cortex, de centra in het brein die cruciaal zijn voor de werking van het geheugen. Bij langdurige blootstelling aan extreme stress kunnen de cognitieve functies aangetast worden en kan zelfs weefsel verloren gaan, zegt O’Mara.
Daardoor weten de gemartelde verdachten soms zelfs niet eens dat ze liegen. Als de marteling wekenlang aansleept, kan de schade kan immers zorgen voor een vals geheugen: de voortdurende suggesties van de ondervrager kunnen door de verdachte ingepast worden in een nieuwe versie van de realiteit.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.