Verkiezing bepaalt lot van Maleisische oppositieleider

Niet afgeschrikt door nieuwe beschuldigingen van sodomie maakt oppositieleider Anwar Ibrahim zich op voor zijn terugkeer naar het parlement. Er komt een tussentijdse verkiezing aan die hij bestempelt als de beslissende slag voor een “nieuw Maleisië” zonder raciale discriminatie.
“Dit is niet zomaar een verkiezing maar een strijd tussen het oude corruptie regime en het nieuwe Maleisië zonder ras of discriminatie, maar met gelijkheid en gerechtigheid voor alle burgers”, verkondigde Ibrahim vorige week aan zijn aanhangers.

Daarmee verwees hij naar de strijd om het kiesdistrict Permatang Pauh, in de noordelijke staat Penang. Ibrahim zal er de regeringspartij trotseren. Zijn vrouw en voorzitster van de Peoples Justice Party, Wan Azizah Ismail, vertegenwoordigde de oppositie in het district maar deed begin augustus afstand van haar zitje. Zo maakte ze de weg vrij voor de verkiezing.

Politieka analisten zijn ervan overtuigd dat de uitslag Ibrahims carrière zal maken of kraken. Deze week komt de verkiezingscommissie bijeen om de kandidaturen te regelen en de kiesdata te prikken, waarschijnlijk ergens eind augustus of begin september.

“Het kan wel eens een keerpunt zijn voor de evolutie van onze maatschappij in de richting van gelijkheid, gerechtigheid en democratie”, stelt politieke wetenschapper aan de Monash Universiteit in Kuala Lumpur Wong Chin Huat. Naar alle verwachtingen zal Anwar een mooie overwinning behalen, denkt hij. “Belangrijker is de grootte van de overwinning, want die bepaald in welke mate de kiezers zijn agenda aanvaarden.”

Inheemse Maleisische moslims maken 60 procent uit van de 27 miljoen inwoners in het land. Ze worden positief gediscrimineerd door het beleid. Chinezen, goed voor een vierde van de bevolking, en Indiërs, die een andere 8 procent innemen, zijn beide afstammelingen van immigranten.

Historische kansEen datum voor de verkiezingen is er nog niet, maar toch bestoken beide kampen elkaar al met beschuldigingen. UMNO speelt in op de angsten dat de oppositieleider de Maleisische belangen niet zal behartigen. Hij wil immers het economische beleid hervormen dat de Maleisiërs bevoordeelt in handel en onderwijs. “Anwar is ambitieus en heeft er alles voor over om Eerste minister te worden”, aldus een voormalige medewerker van Ibrahim die naar UMNO overliep.

Oppositieleider Ibrahim beweert dan weer dat de nieuwe sodomie-aanklacht, net als dat in 1998 het geval was, opgezet werd door de autoriteiten om zijn campagne stokken in de wielen te steken. “Deze beschuldiging zal een sleutelrol vervullen in deze tussentijdse verkiezing”, vermoedt een politiek analist. “Anwar heeft beslist het volk te laten beslissen of hij schuldig is of niet, via de uitslag van de resultaten.” Zelf  ontkent Ibrahim dat hij de tussentijdse verkiezingen heeft uitgelokt om te ontsnappen aan de nieuwe aantijgingen van sodomie die een medewerker van hem had geuit.

De politie heeft het onderzoek naar de zaak afgerond en de bal ligt nu in het kamp van de Advocaat-Generaal, die moet beslissen of de oppositieleider al dan niet wordt veroordeeld voor sodomie, een ernstig misdrijf waar in Maleisië 20 jaar gevangenisstraf opstaat.

Volgens politieke veteranen hebben de kiezers van het Permatang Pauh kiesdistrict een historische kans om het nationale politieke landschap te hervormen. “De verkiezing draait niet rond een individu en een kiesdistrict, maar gaat over de toekomst van het Maleisische volk en de natie”, aldus oudgediende politicus en oppositielied Lim Kit Siang.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Wil je dat MO* dit soort verhalen blijft brengen?
Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 2643   proMO*’s steunen ons vandaag al.

Word proMO* of Doe een gift