Verkiezingen in Brazilië

Nu zondag, 3 oktober, trekken de Brazilianen naar de stembus. Voor het eerst sinds 1989 staat de naam van Lula niet op de lijst van de presidentskandidaten.
  • Alma De Walsche Verkiezingen in Brazili Alma De Walsche
Toch is de leider prominent aanwezig, in de figuur van Dilma Rousseff, presidentskandidate voor de Arbeiderspartij- PT. Zij neemt het op tegen José Serra van de Sociaaldemocratische Partij van Brazilië - PSDB. Derde in de strijd is gewezen milieu-minister Marina Silva, die presidentskandidaat is voor de Groene Partij-PV.
Dilma Rousseff  (Partido dos Trabalhadores - PT), ex-minister van energie van de regering Lula en kabinetschef sinds juni 2005, doet het bijzonder goed in de peilingen. Recente polls geven haar 52 procent van de stemmen.  Als Rousseff de helft plus 1 haalt, is een tweede ronde op 31 oktober overbodig.

José Serra ((Partido da Social Democracia Brasileira –PSDB) heeft zijn sporen verdiend in de politiek. Hij was burgemeester van de grootste stad van Brazilië, São Paulo, en gouverneur van de deelstaat São Paulo.  Recente peilingen geven Serra een score van 31 procent en dat is een stijging in vergelijking met de 28 procent van enkele weken geleden.
 
Marina Silva, ex-minister van Milieu van Lula, die opkomt voor de Groene Partij (Partido Verde- PV) klimt in de peilingen tot 15 procent, tegenover de 10 procent van een paar weken geleden.  Haar sterkte is haar ecologische visie, haar zwakte is de historische achtergrond van de Groene Partij in Brazilië en het feit dat Marina Silva behoort tot een evangelische kerk die gekant is tegen abortus en homohuwelijken, wat vooral voor jongeren die voor haar groene gedachtegoed zouden stemmen, dan weer moeilijk ligt.
Een opmerkelijk feit van deze verkiezingen is dat twee van de drie belangrijkste kandidaten, vrouwen zijn, en dat zowel Dilma Rousseff als José Serra slachtoffers zijn van de militaire dictatuur (1964). Dilma Rousseff, die lid was van een stadsguerrilla, bracht een tijd in de gevangenis door en José Serra leefde een aantal jaren in ballingschap in het buitenland.
Behalve een nieuwe president, kiezen de Brazilianen ook nieuwe gouverneurs voor de deelstaten.

Stop corruptie


Een opmerkelijke overwinning voor de civiele samenleving in deze verkiezingen is de campagne van “Ficha Limpa”,  wat staat voor “een onbeschreven strafblad”.  De twee regeringsperiodes van Lula werden getekend door politieke corruptie- en omkoopschandalen. Om dat in de toekomst te voorkomen, startte de civiele samenleving, onder de coördinatie van twee grote koepels (Abracci en MCCE), een campagne tegen corruptie en straffeloosheid in de politiek.  De campagne verzamelde 1,9 miljoen handtekeningen, met de steun van AVAAZ. In mei werd het wetsvoorstel door Kamer en Senaat goedgekeurd en op 4 juni zette de president zijn handtekening onder de wet.
De Wet “Ficha Limpa” stelt dat de kandidaten voor de huidige verkiezingen geen strafblad mogen hebben of geen strafzaken mogen lopen hebben bij justitie.

8 Jaar Lula, een evaluatie


Na acht jaar aan de macht, doet Lula nu een stapje opzij. Hij blijft de man achter Dilma en er wordt gefluisterd dat hij over vier jaar weer een gooi naar de macht zal doen. De populariteit van de president is immens. Recente peilingen geven hem 80 procent. ‘Brazilië is niet langer het eeuwige land van de toekomst. De toekomst is aangebroken”, zeggen de Brazilianen.
Lees een evaluatie van acht jaar Lula, bekeken vanuit de ogen van de Brazilianen.

Brazilië’s buitenlands beleid


Zelfs de scherpste critici van Lula’s machtshonger zijn lovend over zijn buitenlands beleid. Lula heeft ook met flair, waardigheid en inzicht een coherent beleid verdedigd.  Dat heeft hij te danken aan zijn charisma, maar evengoed aan zijn raadsman Marco Aurélio Garcia en aan zijn minister van buitenlandse zaken Celso Amorim.
Lees meer over Lula’s buitenlands beleid.

Vila Cruzeiro. Het leven in een favela van Rio de Janeiro


Vijfentachtig procent van de Brazilianen leeft geconcentreerd in een tiental steden. Miljoenen leven in de favelas van de twee megasteden São Paulo en Rio de Janeiro.  Rio de Janeiro telt 864 favelas, groot-Rio nog eens 1498. Favela is een breed begrip, dat staat voor een informele en illegale woonwijk, meestal bewoond door arme gezinnen. Maar een aantal van die favelas herbergen ook schatrijke drugsbaronnen en vormen een parallelle staat, waar de formele staat en staatsstructuren geen enkele vat hebben.
Vila Cruzeiro is zo’n favela. 

Codigo Florestal. De gespannen verhouding tussen milieu en ontwikkeling


De discussie rond de Codigo Florestal, een onderdeel de Braziliaanse milieuwetgeving, vormt mee de inzet van de verkiezingen. De zogenaamde “bancada ruralista”, de lobby van de agrobusiness, die een derde van het parlement inneemt,  wil die wetgeving versoepelen.  De parlementsfractie  vraagt  dat de regel voor behoud van het Amazonewoud zou teruggebracht worden van 80 procent – zoals het nu is- naar 50 en dat ook weg- en rivierstroken in productie zouden kunnen gebracht worden.  Bovendien willen ze een amnestie voor de boetes: ze vragen dat alle illegale ontbossing tot 2008 en alle boetes voor overtredingen van de huidige wet zouden worden kwijtgescholden. 
Lees meer over de hele controverse

De Belo Monte-stuwdam. De president in de clinch met de inheemsen. 


De Belo Monte stuwdam, op de Xingurivier in het westelijke Amazonebassin, deelstaat Pará, is een erg controversieel project. Het idee van een dam op deze plaats gaat al twintig jaar mee, maar stootte altijd al op protesten. De dam gaat de derde grootste ter wereld worden, na de Chinese Drieklovendam en de Braziliaanse Itaipú, met een capaciteit van 11.200 MW gedurende 35 jaar. Ondanks nu al maanden lange hevige protesten, nationaal en internationaal, werd eind april het fiat gegeven voor de bouw. 
Lees meer over de relatie tussen ontwikkeling en de inheemse bevolking.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

  • Latijns-Amerika & ecologie
    Alma De Walsche schrijft over ecologische thema’s, van klimaat- en energiebeleid, over landbouw- en voedsel tot transitie-initiatieven en baanbrekers. Ze volgt al enkele decennia Latijns-Amerika, met een speciale focus op de Andeslanden.

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.