Verkiezingen kleine stap vooruit voor Ivoriaanse vrouwen

Vrouwelijke politici hebben iets meer dan 10 procent van de zetels in het nieuwe Ivoriaanse parlement veroverd. Vrouwenorganisaties zijn teleurgesteld want alle partijen hadden aanvankelijk beloofd op hun lijsten minstens 30 procent vrouwen op te nemen.

De uitslagen van de verkiezingen van 11 december werden afgelopen vrijdag bekend gemaakt. De Ivoriaanse kiezers hebben 27 vrouwen en 228 mannen naar het parlement gestuurd. Dat is een minder scheve verdeling dan in 2000: toen haalden maar 19 vrouwen een zetel.

De verkiezingen zijn gewonnen door de partij van president Alassane Ouattara, het Rassemblement des républicains (RDR). Het RDR heeft met 127 zetels net geen absolute meerderheid in het parlement. Haar bondgenoot, de Parti démocratique de Côte d’Ivoire (PDCI), deed het met 77 zetels ook heel goed. Dat ligt vooral aan het feit dat de grootste oppositiepartij, het Front populaire ivoirien (FPI) van voormalig president Laurent Gbagbo, had opgeroepen de verkiezingen te boycotten.

Van de 27 vrouwelijke parlementsleden behoren er 15 tot het RDR en 7 tot de PDCI; nog eens vijf vrouwen zetelen als onafhankelijke politici.

Zwaar teleurgesteld

De Ivoriaanse feministen zijn niet tevreden. “We zijn erg teleurgesteld”, zegt Marie-Paule Kodjo, de voorzitter van de Nationale Vrouwencoördinatie voor de Verkiezingen en de Verzoening. “Zoals steeds zijn we niet verder gekomen dan beloften.” Kort voor de verkiezingen hadden alle partijen hun toezeggingen in verband met het aantal vrouwen op de lijsten ingeslikt. Omdat er uiteindelijk weinig vrouwen opkwamen, konden er ook niet veel vrouwen verkozen raken.

Mamadou Sanogo, als nationaal secretaris van de RDR verantwoordelijk voor de lijstvorming, verdedigt zich. “We hebben de vrouwen die er waren, aangemoedigd zich kandidaat te stellen. En we hebben gekozen voor vrouwen die de partij in hun kiesomschrijving aan een overwinning konden helpen.”

Volgens Kodo voelden veel vrouwelijke kandidaten zich niet echt gesteund door de grote partijen. “Veel vrouwen hebben ervoor gekozen als onafhankelijke op te komen. Tijdens de campagne hadden ze dan niet genoeg geld.”

Vrouwenquotum

Volgens Patrick N’gouan, de voorzitter van de Conventie van het Ivoriaanse Middenveld, had de overheid er beter aan gedaan een vrouwenquotum in te voeren.

Vorig jaar was al duidelijk geworden dat vrouwen in de Ivoriaanse politiek nog een lange weg af te leggen hebben. Jacqueline Lohouès Oble, de enige vrouwelijke kandidaat voor de presidentsverkiezingen van 2010, haalde toen maar 2 procent van de stemmen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.