Verkiezingen in Nepal: derde keer, goede keer?

Twee jaar na de rododendronrevolutie van april 2006, waarbij de koning de macht teruggaf aan het parlement, zullen de Nepalezen op 10 april voor een grondwettelijke vergadering stemmen.
Dat moet een grondige staatshervorming mogelijk maken waarbij de republiek uitgeroepen wordt en de zuidelijke regio het statuut van autonome deelstaat krijgt. Nadat deze verkiezingen al tweemaal zijn uitgesteld, hoopt de bevolking dat ze nu wel doorgaan zodat er eindelijk werk gemaakt wordt van betere voorzieningen op het vlak van benzine, kookgas, elektriciteit, voedsel en water.
In de Terai, de zuidelijke laaglanden van Nepal, barstte in januari 2007 een straatrevolutie los. De Madeshi’s, bijna de helft van alle Nepalezen, waren het beu dat ze zo goed als afwezig bleven in de politiek, administratie en strijdkrachten. De beweging kreeg steun van politieke zwaargewichten die overliepen uit de regering, wat leidde tot een algemene staking in de regio.
Nepal is totaal afhankelijk van de invoer van olie en gas uit India en de zestien dagen durende blokkade aan de zuidgrens bleek erg effectief. In Kathmandu stonden monsterfiles aan tankstations, generators konden de dagelijkse, acht uur durende stroomonderbrekingen niet meer compenseren en er was zelfs een gebrek aan zuurstofproductie om operaties uit te voeren.
Het machtsvacuüm dat het voorbije jaar in het zuiden bestond, werd grotendeels ingenomen door maffieuze organisaties en een dozijn kleine gewapende groepen, die soms radicaal voor de afscheiding van Nepal ijveren. Het achtpuntenakkoord dat een einde maakt aan de acties belooft onder andere autonomie voor het zuiden en de rekrutering van meer Madhesi’s in het leger. Het akkoord maakt ook de weg vrij voor de langverwachte verkiezingen. Indien die voor een derde keer uitgesteld waren, dreigden zowel het leger als de Maoisten de macht met geweld te grijpen –wat onvermijdelijk tot een nieuwe, etnische oorlog zou leiden.
De beslissing om van het laagland een autonome deelstaat te maken, moet nog bevestigd worden meteen na de verkiezingen. De Maoisten hebben als voorwaarde bekomen dat in de eerste zitting van deze Grondwetgevende Vergadering ook beslist wordt om Nepal officieel tot republiek uit te roepen.
Daarmee hebben zowel de Maoisten als de Madhesi’s er vanaf nu alle baat bij dat de verkiezingen ook doorgaan. Koningsgezinde partijen, sommige milities en volgens analisten zelfs het leger maken zich op om dat te verhinderen. Topfiguren van de BJP, de grootste oppositiepartij in India, deden de afgelopen weken controversiële uitspraken tegen een seculier Nepal. De hindoenationalisten willen het voortbestaan van de enige hindoekoning ter wereld alsnog redden. De Nepalese massa daarentegen, wil na tien jaren van oorlog, chaos en dictatuur eindelijk kunnen kiezen, desnoods met een lege maag.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

  • Auteur en journalist

    Nick Meynen (°1980) is geograaf, conflictdeskundige en auteur van vijf boeken, waaronder Frontlijnen (2017) en De val van Icarus.

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.