Verkiezingen Venezuela nog vol vraagtekens

In Venezuela komen er nationale verkiezingen aan maar nooit eerder waren er zoveel onzekerheden. President Hugo Chávez kreeg te horen dat hij nog altijd niet genezen is van kanker. De oppositie staat sterker dan ooit.

  • REUTERS/Jorge Silva President Chávez op een bijeenkomst van zijn supporters, een dag voor hij afreisde naar Cuba voor een nieuwe kankerbehandeling. REUTERS/Jorge Silva

De 57-jarige Hugo Chávez is naar Cuba gereisd om er een nieuwe tumor te laten verwijderen. In juni vorig jaar was hij al eens naar het eiland gegaan voor een gelijkaardige operatie en chemotherapie.

Chávez wil graag zichzelf opvolgen op 7 oktober. Zijn medewerkers ontkennen dat er een tijdelijke vervanging komt. De president blijft het land met volle bevoegdheid besturen en zal zijn opponenten op 7 oktober “verpulveren”, klinkt het in koor. In dat geval mag Chávez opnieuw zes jaar regeren.

Onzekerheid bij Chávez

“Maar de onzekerheid is een feit”, zegt verkiezingsexpert Mariana Bacalao, hoogleraar aan de Katholieke Universiteit Andrés Bello en de Centrale Universiteit van Venezuela. “Men weet niet hoe zwaar de kanker van de president is, alleen de patiënt is de woordvoerder van zijn eigen ziekte, met een subjectiviteit die niet te controleren valt.”

Chávez heeft niet bekendgemaakt welk deel van zijn lichaam door kanker is aangetast. Er is ook geen medisch communiqué verspreid.

Chávez is de leider en het gezicht van een proces dat Venezuela grondig heeft veranderd. Zijn gezondheidstoestand heeft dan ook een grote impact op de nationale politiek, zegt analist Manuel Felipe Sierra. “Als hij uit circulatie blijft zonder zijn tijdelijke opvolging geregeld te hebben, dan zou er wel eens machtsvacuüm kunnen ontstaan, dat nog wordt verscherpt door de spanningen die eigen zijn aan het verkiezingsklimaat.”

Verenigde oppositie

De oppositie, die zich verenigd heeft in het Forum van Democratische Eenheid, heeft op 12 februari Henrique Capriles gekozen als haar leider. In een voorverkiezing waaraan drie miljoen Venezolanen deelnamen, kreeg de 39-jarige gouverneur van de noordelijke deelstaat Miranda de voorkeur.

Het electorale enthousiasme bij de oppositie en de terugkeer van Chávez’ ziekte “betekenen niet dat het nu afgelopen is met Chávez, wel dat hij niet in de best mogelijke omstandigheden de strijd zal kunnen aangaan”, zegt Luis Vicente León, directeur van onderzoeksbureau Datanálisis.

Zelfs een herstelde Chávez “zal vergeleken worden met een jonge en energieke rivaal als Capriles.” De gouverneur, die graag marathons loopt en een motorliefhebber is, heeft aangekondigd in zijn campagne “het hele land van punt tot punt” te doorkruisen.

De ziekte van de president kan ook tegen de oppositie werken omdat alle aandacht in de campagne nu naar Chávez gaat. “Het nieuws over de ziekte krijgt alle aandacht, het wordt een politiek thema, en het zou me niet verbazen als we opnieuw het scenario krijgen van de succesvolle operatie, het benijdenswaardige herstel en de overwinning op de kanker, maar nu definitief”, zegt historicus Agustín Blanco Muñoz.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Wil je dat MO* dit soort verhalen blijft brengen?
Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift

Word proMO* of Doe een gift