Verkiezingscampagne ontsierd door moorden en manipulatie

Bij de bloedige verkiezingscampagne in Guatemala zijn al minstens twintig mensen om het leven gekomen, onder wie kandidaten voor het burgemeesterschap en een schepenambt. De rechtse partijen, ook die van ex-dictator Ríos Montt, scoren hoog in de polls.

Drie rechtse partijen strijden om de macht in het door armoede en burgeroorlog verzwakte Guatemala. De Grote Nationale Alliantie (GANA) van de advocaat en zakenman Oscar Berger groepeert de Patriottische Partij, de Revolutionaire Beweging en de Nationale Solidariteitspartij. Ze haalt ongeveer 38 procent in de peilingen, gevolgd door de centrumrechtse Nationale Unie van Hoop met ruim 18 procent. Als derde profileert zich de gepensioneerde generaal Efraín Ríos Montt met 11,4 procent. Links verdwijnt bijna geheel uit beeld.

De eerste verkiezingsronde is op 9 november. Indien geen enkele partij een absolute meerderheid van de stemmen binnenhaalt, volgt er op 28 december een tweede ronde met de twee sterkste partijen als inzet.

De grootste verrassing in deze verkiezingsstrijd is ongetwijfeld de opkomst van de 77-jarige ex-dictator Ríos Montt. Omdat hij destijds op onconstitutionele wijze de macht genomen had, mocht hij wettelijk gezien niet opkomen. Onlangs vond hij een manier om die wet te omzeilen.

In de jaren 1982 en 1983 vestigde Rios Montt een reputatie als notoire schender van mensenrechten. Om linkse militanten en hun sympathisanten letterlijk de grond onder de voeten weg te maaien, liet hij niet minder dan 600 dorpen verbranden. Naar schatting 100.000 burgers werden gedood of verdwenen. Meer dan een miljoen mensen sloegen op de vlucht voor de terreur die het leger zaaide. Eigenaardig genoeg vindt Ríos Montt vooral steun onder de armste mensen. Op kosten van de staat deelt zijn partij immers voedsel, meststoffen en constructiemateriaal uit onder de armen. In een land waar meer vier op vijf inwoners onder de armoedegrens leven, is dat een gebaar dat kan tellen.

Daarnaast weet Ríos Montt zich verzekerd van de steun van groeiende machtsgroepen, zoals de drugshandelaars, de georganiseerde criminaliteit, witwassers van geld en smokkelaars. De presidentskandidaat heeft vele manieren om zich populair te maken. Hij steunde bijvoorbeeld een voorstel om zo´n 200.000 voormalige leden van paramilitaire zelfverdedigingsgroepen een schadeloosstelling te betalen. Deze milities waren tijdens de burgeroorlog verantwoordelijk voor het afslachten van inheemse groepen.

In deze verkiezingsrace groeit de polarisatie tussen Berger en Ríos Montt. Er heerst een klimaat van straffeloosheid. Zeven jaar na het beëindigen van de burgeroorlog stijgt het geweld in Guatemala opnieuw. De Verenigde Naties waarschuwen voor lynchpartijen op vermeende criminelen door een razende plattelandsbevolking. Alvaro Velásquez, een onafhankelijke politieke analist, stelt dat door de toenemende polarisatie de aandacht afgeleid wordt van de sociale pijnpunten van het land, zoals de problemen in de gezondheidszorg en het gebrek aan scholing bij de indianen, die meer dan 60 procent van de bevolking uitmaken.

José Eduardo Mora

xml=3

Ref: la ip hd

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.