Verkiezingsgeweld in Colombia neemt toe

Het verkiezingsgeweld in Colombia neemt toe. In de aanloop naar de lokale en regionale verkiezingen van zondag (30 oktober) zijn al dubbel zoveel incidenten opgetekend als bij de presidentsverkiezingen vorig jaar.

Tijdens deze verkiezingscampagne zijn al 232 gewelddadige incidenten gemeld, 128 procent meer dan bij de presidents- en parlementsverkiezingen van 2010, volgens gegevens van de Missie voor Verkiezingsobservatie (MOE), een Colombiaanse burgerorganisatie. Het gaat onder meer om moorden en ontvoeringen.

Er zijn al 37 kandidaten vermoord, zegt het ministerie van Binnenlandse Zaken. De MOE ziet in 534 gemeente een risico op verkiezingsfraude en in 447 gemeenten gevaar voor meer geweld.

Er zijn 102.000 kandidaten voor het bestuur van departementen en gemeenten. Hun vierjarig mandaat begint op 1 januari.

Economische belangen

Economische belangen spelen een grote rol in deze stembusgang, zegt MOE-directeur Alejandra Barrios. Zo wachten multinationals als Anglo Gold Ashanti op de beslissing van lokale en regionale besturen om aan mijnbouw te doen in bepaalde streken.

“De restitutie van grond is een andere belangrijk campagnethema”, zegt Barrios. “Veel burgemeesters en andere bestuurders zijn het niet eens met de teruggave van wat miljoenen boeren op gewelddadige manier ontnomen is.”

Het gaat om grond die meer dan vier miljoen mensen zijn kwijtgeraakt toen ze moest vluchten voor het geweld tussen leger, rechtse paramilitairen en linkse guerrillero’s. Illegale gewapende groepen, grootgrondbezitters en zelfs ambtenaren hebben beslag gelegd op naar schatting meer dan 2 miljoen hectare grond.

Tegelijk spelen deze illegale gewapende groepen zelf een rol in deze verkiezingen, vooral de FARC-guerrilla en de misdaadbendes die ontstaan zijn na de ontbinding van extreemrechtse paramilitaire organisaties. Het gaat om “legers met een geschiedenis bijna zestig jaar, vanuit verschillende achtergronden, die verschillende kandidaten gesteund hebben, wat de band tussen illegaliteit en politiek versterkt heeft”, zegt Barrios.

Om verkiezingsfraude tegen te gaan presenteerde de Colombiaanse overheid vorige week een reeks nieuwe maatregelen, onder meer een stemkaart met barcode en etiketten met radiofrequentie.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.