Verkrachtingszaken brengen Mexicaans leger in diskrediet

Mexico rekent op het leger om de misdaad onder controle te krijgen, maar twee verkrachtingszaken dringen de militairen in het defensief. De allereerste veroordeling van soldaten door een burgerrechtbank zorgt voor nervositeit in de kazernes.
Maandag veroordeelde een strafrechter in de Noord-Mexicaanse deelstaat Coahuila acht militairen die zich in 2006 hadden vergrepen aan veertien danseressen, serveersters en prostituees in het dorp Castaño. De gevangenisstraffen die de rechter oplegde, variëren van drie tot veertig jaar.
Het is een primeur voor Mexico, en toch reageren mensenrechtenactivisten ontevreden. Vier andere soldaten werden immers vrijgesproken. Volgens de bisschop van de deelstaathoofdstad Saltillo, Raúl Vera, laat dat “de deur open” voor het leger om verdere mensenrechtenschendingen te begaan. Vera staat bekend voor zijn engagement voor de mensenrechten. De bisschop is vooral ontgoocheld  omdat het gerecht niets onderneemt tegen ambtenaren die militairen die over de schreef gaan in bescherming nemen.
Intussen dreigen ook op het internationale front problemen voor het Mexicaanse leger. De Inter-Amerikaanse Commissie voor de Mensenrechten, een onderdeel van de Organisatie van Amerikaanse Staten, buigt zich vanaf 12 oktober over de zaken van Inés Fernández en Valentina Rosendo. De toen 17-jarige Rosendo werd in 2002 en de twaalf jaar oudere Fernández in 2003 verkracht door militairen in de Zuid-Mexicaanse deelstaat Guerrero. Het Mexicaanse gerecht voerde nooit een grondig onderzoek naar de feiten en slaagde er dan ook niet in de daders te veroordelen. Volgens de verdediging stak het leger stokken in de wielen.
De twee zaken komen ongelegen voor president Felipe Calderón, die sinds eind vorig jaar meer dan 12.000 soldaten inschakelde in de strijd tegen de drugshandel. De politie bleek de voorbije jaren niet in staat het oplaaiende geweld in het drugsmilieu in te dammen, een gevolg van de slechte opleiding, de ontoereikende uitrusting en de omkoopbaarheid van de Mexicaanse agenten.
De inzet van soldaten zorgt echter voor andere problemen. In een rapport over vier gevallen die dit jaar onderzocht werden, heeft de Mexicaanse Mensenrechtencommissie het over willekeurige aanhoudingen, diefstal, folteringen, verkrachtingen en moorden. De commissie is een onafhankelijke overheidsinstelling.
Mexicaanse militairen bleven traditioneel altijd buiten het bereik van burgerrechtbanken en profiteerden ook voor hun eigen tribunalen van een verregaande mate van straffeloosheid.
 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.