Verkrachtingszaken komen steeds vaker aan het licht in Irak

Mediaheisa rond een zaak van een twintigjarige Iraakse vrouw die zegt verkracht te zijn door politiemannen, zorgt ervoor meer zaken aan het licht komen. De soennitische Sabrine al-Janabi zou verkracht zijn door drie sjiitische politiemannen.
Janabi woont met haar man in Hai al-Amil in het zuiden van Bagdad. Op 18 februari werd ze in haar huis gearresteerd en overgebracht naar een politiebureau. De beschuldiging luidde dat ze bijstand verleende aan verzetsstrijders. De vrouw zegt verkracht te zijn door drie politiemannen.
In een overheidsverklaring, die werd uitgegeven in reactie op de beschuldiging, staat dat medisch bewijs aantoont dat Janabi niet is verkracht. Die verklaring heeft de affaire nu doen escaleren tot een politieke crisis.
De soennieten, waar ook Janabi toe behoort, beschuldigen de hoofdzakelijk sjiitische politie al lange tijd van hardhandig optreden tegen soennieten tijdens ‘veiligheidsoperaties’. Een woordvoerder van premier Nouri al-Maliki betitelde Janabi als “een leugenaar” en kondigde eerherstel aan voor de politiemannen, als antwoord op de vraag om een onafhankelijk onderzoek. Die vraag kwam van zowel uit soennitische als sjiitische oppositiegroepen.
Volgens de New York Times beweert een Iraakse verpleegster die Janabi behandelde, dat ze sporen vertoonde van seksueel en lichamelijk geweld.
Verkrachtingsverhalen doen in Irak al de ronde sinds de Amerikaanse inval in Irak. Zowel Amerikaanse militairen als Iraakse soldaten en politiemannen zouden zich er schuldig aan maken.
Verkrachtingsslachtoffers komen zelden naar buiten met hun verhaal, omdat ze bang zijn dan het mikpunt van hoon en vernedering te worden. Een islamitische vrouw die toegeeft verkracht te zijn, riskeert vermoord te worden door mannelijke familieleden die zo de eer van de familie willen herstellen.
Harith al-Dhari, secretaris-generaal van de soennitische Associatie voor Moslimgeleerden, bevestigde deze week tegenover journalisten dat er veel verkrachtingen plaatsvinden, maar dat de slachtoffers meestal hun mond houden. Sinds Janabi openlijk haar verhaal deed, kwamen er meer verkrachtingsverhalen boven water.
Op 22 februari beschuldigde een vijftigjarige soennitische vrouw vier Iraakse militairen van verkrachting. Ze zouden ook een poging gedaan hebben haar twee dochters te verkrachten. De zaak is nu in onderzoek.
“De Iraakse politieagenten volgen het voorbeeld van degenen die hen opgeleid hebben”, zegt Ahmed Mukhtar, een schoolhoofd in Mosul. “Amerikaanse militairen hebben honderden verkrachtingen op hun naam staan en ze komen er gewoon mee weg. Er is een Amerikaanse soldaat veroordeeld tot honderd jaar cel voor verkrachting van een veertienjarig meisje. Maar we zijn hier niet gek, die is snel genoeg weer voorwaardelijk vrij.”
De veroordeelde 24-jarige sergeant was betrokken bij een groepsverkrachting waarbij het meisje, haar ouders en jaar zusje werden vermoord. Het vonnis was honderd jaar cel, maar de sergeant kan na tien jaar al voorwaardelijk vrij komen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.