Verlaagde rating voor Poetin en Kabila

De jongste berichten vanuit Moskou spreken over een flinke pandoering bij de parlementsverkiezingen voor Verenigd Rusland, de partij van premier Vladimir Poetin. Volgens de exitpolls keldert de partij van 67 procent in 2007 naar krap 50 procent ditmaal. Als die resultaten bevestigd worden, zorgen ze voor ernstige schade aan het imago van Poetin, die bij de komende presidentsverkiezingen in maart 2012 zijn positie als de echte nummer één van het Kremlin hoopt te herwinnen.

Met meer dan honderd arrestaties in de straten van Moskou de voorbije nacht, internetcensuur en bijna 5300 klachten over inbreuken op de kieswet, lijkt het autoritaire regime van Vladimir Poetin hoe langer hoe openlijker gecontesteerd door een aanzienlijk deel van de Russische bevolking.

Als kredietbeoordelaars zoals Standard & Poor’s een verslag zouden moeten maken over de Russische leiders, zou de rating van Poetin scherp naar beneden bijgesteld worden, zonder rekening te houden met de onrust die de stabiliteit van het land de komende dagen zou kunnen bedreigen.

Congo

De Congolese president Joseph Kabila bevindt zich in een vergelijkbare situatie. De kiezers lijken ervoor gezorgd te hebben dat de strijd om de overwinning van de presidentsverkiezing van vorige week een nek-aan-nek race wordt tussen Etienne Tshisekedi en Joseph Kabila. Ten minste, dat is wat bovendrijft na de bekendmaking van de voorlopige resultaten tot nu toe.

De Congolese kiezers houden hun adem in terwijl de internationale gemeenschap en de waarnemers zich zorgen maken over de kans op post-electorale onlusten. Er werden tijdens deze verkiezingen onder hoogspanning belangrijke gevallen van fraude gesignaleerd en de voorlopige resultaten worden reeds aangevochten.

Zowel in Congo als in Rusland wordt de afkeer van de kiezers tegenover de heersende politieke klasse gevoed door corruptieschandalen en een beleid van cliëntelisme.

Verschil met België?

Een prijsvraag voor de lezers die vandaag een politieke analyse van de wereld willen maken: waarin zit het verschil zit met het Belgische model en de Russische en Congolese ervaringen, wetende dat de macht in België overgedragen wordt van vader op zoon, en dat zowel in het paleis van Laken als in de partijhoofdkwartieren van de voornaamste politieke partijen?

We weten dat de PS al sinds 1988 aan de macht is, ook al komt er geen einde aan de corruptieschandalen die de partij teisteren. We weten dat verkiezingen in dit land nooit aangevochten worden, zelfs als ze getrukeerd zouden zijn, omdat de verkozenen tegelijk rechter en partij zijn bij het bevestigen van het goede verloop van de verkiezingen die hen een mandaat bezorgden.

Schiftingsvraag: de nieuwe premier heeft beloofd snel de taal te leren die de meerderheid van zijn land spreekt. Op welke datum zal hij deze doelstelling halen?

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.