Verlenging militair bestuur olie op het vuur voor conflict in Atjeh

De inwoners van Atjeh geloven niet dat het gauw rustiger zal worden in hun provincie. Zes maanden geleden kwam Atjeh onder militair bestuur, en de Indonesische regering heeft zopas beslist dat die maatregel nog negen maanden van kracht blijft. Ondanks de verwoestende campagne van het Indonesisch leger tegen de Beweging voor een Vrij Atjeh (GAM), blijven de leiders van de militante onafhankelijkheidsbeweging op vrije voeten. De bevolking van Atjeh is de dupe van die patstelling.



Volgens minister voor Politieke en Veiligheidsaangelegenheden Susilo Bambang Yudhoyono is de noodtoestand in Atjeh vooral verlengd met het oog op de nationale verkiezingen volgend jaar. De inwoners van Atjeh moeten veilig kunnen gaan stemmen. Maar die veiligheid is nog ver zoek, ondanks de aanwezigheid van 30.000 soldaten en politiemensen. De GAM is nog niet onthoofd en blijft actief.

Het Indonesisch leger zegt dat het 850 rebellen heeft gedood en 1200 gearresteerd sinds de instelling van het militair bestuur op 19 mei. De GAM zou een kwart van haar wapenarsenaal zijn kwijtgespeeld; 40 procent van de rebelleneenheden zou zijn lamgelegd. Tegen 800 gevangengenomen rebellen lopen nu processen in Atjeh. Bij de acties tegen de rebellen zijn volgens het leger ook 255 burgers en 73 leden van de ordediensten omgekomen.

Critici stellen dat het Indonesisch leger zijn successen in Atjeh overdrijft en de verliezen minimaliseert. GAM-bevelvoerders op het terrein als Muzakir Manaf, Ishad Dawood en Sofyan Dawood zijn nog altijd in staat om terug te slaan, zegt Abdul Hakim Garuda Nusantara, de voorzitter van de Nationale Commissie voor de Mensenrechten (Komnas-HAM). Als je rekening houdt met de politieke en economische kost van de operatie, lijken de prestaties niet bemoedigend. Indonesië heeft 2.300 miljard roepia (2,25 miljard euro) uitgetrokken voor de militaire operatie in Atjeh. Abdul Hakim vindt dat het leger moet worden teruggetrokken uit Atjeh om verdere verliezen te voorkomen.

De GAM zelf zegt dat ze veel minder strijders is verloren dan het leger beweert. Volgens haar vallen er vooral burgerslachtoffers. Door de verlenging van het militaire bestuur zullen er nog meer doden vallen, maar weer vooral onschuldige burgers, verklaarde GAM-minister Malik Mahmud al-Haytar in een interview met het weekblad Tempo. De eenheden van de GAM blijven intact. We voeren deze strijd al 27 jaar, en we hebben nooit verloren.

Voor veel waarnemers is het zonneklaar dat het militaire bestuur er in elk geval niet toe zal bijdragen het wantrouwen en de haat tegenover alles wat vanuit Jakarta komt weg te nemen. De plaatselijke bevolking heeft de voorbije decennia nauwelijks geprofiteerd van de aanzienlijke natuurlijke rijkdommen in de provincie - het grootste deel van de opbrengsten ging naar de centrale overheid en de grote ondernemers uit de hofhouding van de machthebbers in Jakarta. Het verzet daartegen werd altijd ongenadig onderdrukt. Vanaf 1989 werd de provincie bijna een decennium lang virtueel door het leger bestuurd. Maar dat volstond niet om de rebellenbeweging de kop in te drukken.

Het Indonesische leger zou van plan zijn in december nog eens 30.000 manschappen naar Atjeh te sturen. Critici vrezen dat het leger van plan is in Atjeh te blijven, en dat de troepen ook zullen proberen invloed uit te oefenen op de verkiezingen van volgend jaar.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.