‘Verloren generatie’ betaalt hoge prijs voor migratie

In Oost-Europa groeien honderdduizenden kinderen op zonder hun ouders omdat die in het buitenland werken. Ze kampen met psychologische problemen en zijn erg kwetsbaar voor misdaad en uitbuiting, waarschuwt de Internationale Organisatie voor Migratie.
De problemen zijn het grootst voor kinderen die beide ouders moeten missen. Ze leven bij hun grootouders of verwanten of komen zelfs in weeshuizen terecht. De langdurige afwezigheid van hun ouders veroorzaakt bij veel kinderen zware psychologische problemen. Experts vrezen dat ze daar ook later, als ze volwassen zijn, nooit helemaal van verlost zullen raken. Dat kan grote problemen opleveren voor de samenleving in die landen.
“Deze kinderen vormen een verloren generatie”, zegt Jemini Pandya, een woordvoerster van de Internationale Organisatie voor Migratie. “Ze hebben het moeilijk op school en sommige geven er de brui aan. Dat maakt hen extra kwetsbaar voor misbruik.”

Leger van achtergelaten kinderen


Om hoeveel kinderen het gaat weet niemand, maar schattingen variëren van enkele honderdduizenden tot meer dan een miljoen. De grootste aantallen leven in de armste landen in de regio – Oekraïne, Bulgarije, Moldavië en Roemenië.
De Sorosstichting in Roemenië denkt dat er in dat land alleen al 350.000 van dergelijke kinderen leven. Er werken 3 miljoen Roemenen in het buitenland. In Roemenië zijn er gevallen van kinderen van twaalf die zelfmoord pleegden nadat hun ouders waren vertrokken. Anderen lijden aan zware depressies.
“Elk kind reageert anders”, zegt Denisa Ionescu van de Sorosstichting. “Ze kunnen zwaar gedeprimeerd of heel verdrietig worden. Sommigen doen het slecht op school. Als ze niemand hebben waarmee ze kunnen praten, kunnen ze een uitweg zoeken in drugs of in de misdaad. De regering beschouwt deze kinderen nu als een “kwetsbare groep”.

Boetes voor slechte ouders


Roemenië keurde vorige week nieuwe wetten goed die kinderen van migranten beter moeten beschermen. Ouders die hun kinderen niet naar behoren onderbrengen bij verwanten, kunnen veroordeeld worden tot een boete die kan oplopen tot 2500 euro – bijna twee derde van het gemiddelde jaarinkomen in Roemenië. Ook ouders die de overheid niet tijdig inlichten dat ze naar het buitenland vertrekken, kunnen bestraft worden.
Ook Moldavië, het armste land in Europa, kampt met het probleem. Volgens het VN-Kinderfonds (Unicef) heeft van een vijfde van de kinderen in Moldavië één ouder in het buitenland, en tien procent beide ouders.
Moldavië is nog een stuk armer dan Roemenië; het gemiddelde jaarloon bedraagt er 1800 euro. Moldavische migranten stuurden vorig jaar 1,15 miljard euro naar huis. Experts geven toe dat dit geld veel arme kinderen materieel helpt. Maar psychologisch blijven ze vaak in de kou staan.
Ook in Polen is het probleem groot. Volgens een studie van de Ombudsman voor de Verdediging van het Kind in Polen leven er 12.000 tot 15.000 kinderen van migranten in weeshuizen. Een veelvoud van dat aantal is ondergebracht bij verwanten. Psychologen houden hun hart vast voor de effecten die dat binnen 20 jaar zal hebben op de Poolse samenleving.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.