"Vermoord ons vandaag, dan worden we morgen niet verkracht"

, 28 april (IPS) - Het wetsvoorstel wil alleen zwaardere minimumstraffen invoeren voor de daders van seksueel geweld, maar het debat over het onderwerp doet het Keniaanse parlement op haar grondvesten daveren. De tegenstanders jagen hun schaarse vrouwelijke collega’s op stang, en radicale actiegroepen maken potentiële tegenstemmers nerveus.


Agenten van de oproerpolitie in vol ornaat grendelden woensdag het parlementsgebouw af toen de volksvertegenwoordigers aan een tweede lezing van de tekst begonnen. Actievoerders in rode t-shirts betoogden om de parlementsleden te overtuigen de wet goed te keuren. “Vermoord ons vandaag, zodat we morgen niet verkracht worden”, zongen de vrouwen.

Sommige niet-gouvernementele organisaties hebben ermee gedreigd in de aanloop naar de verkiezingen van volgend jaar campagne te voeren tegen mandatarissen die de wet proberen weg te stemmen. Ze eisen dat de stemming publiek wordt gemaakt.

In het halfrond zelf haalde parlementslid Paddy Ahenda zich de woede van de achttien vrouwelijke parlementsleden op de hals door te stellen dat vrouwen die nee zeggen tegen mannen die avances maken, vaak ja bedoelen. De vrouwelijke volksvertegenwoordigers verlieten prompt de zaal. Ahenda wil dat de wet geamendeerd wordt om te vermijden dat vrouwen het hof maken helemaal onmogelijk wordt.

Na de tweede lezing gaat de tekst naar een commissie, waar elke paragraaf nog eens grondig onder loep wordt genomen en indien nodig amendementen worden opgesteld. Daarna moeten alle parlementsleden zich in een derde en definitieve lezing over de nieuwe versie uitspreken. Veel van de 204 mannelijke parlementsleden hebben hun standpunt nog niet bekend gemaakt.

De nieuwe wet zou verkrachting met minstens tien jaar cel bestraffen. De huidige wetgeving legt alleen een maximumstraf vast voor seksueel geweld. Rechters kunnen veel lichtere straffen opleggen - een dag cel bijvoorbeeld, of wat gemeenschapsdienst. “Dat heeft bijgedragen tot het hoge aantal verkrachtingen in Kenia”, oordeelt Millie Odhiambo, de directeur van het Child Rights Advisory Documentation and Legal Centre, een ngo in Nairobi.

Volgens het Keniaanse onderzoeksbureau Steadman Research Services worden in Kenia elke dag 1.240 vrouwen en meisjes seksueel lastiggevallen. Verkrachters vergrijpen zich ook aan baby’s en bejaarden. De meeste slachtoffers die in het Vrouwenziekenhuis van Nairobi behandeld worden, zijn kinderen. De instelling krijgt elke dag acht tot tien slachtoffers van verkrachting binnen. (PD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2938   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift