Verongelijkt Japan dreigt met reductie VN-bijdrage - analyse

Nu de Japanse kandidatuur voor een permanent zitje in de VN-veiligheidsraad werd afgewezen, kan een verongelijkt Tokio wel eens gaan snoeien in zijn aanzienlijke bijdrage aan de VN-kas. ”We moeten er rekening mee houden dat Japan een grotere last draagt dan vier van de vijf leden van de Veiligheidsraad samen”, liet premier Junichiro Koizumi zich vorige week ontvallen tijdens het begrotingsdebat voor 2006.

Een reductie van de Japanse bijdrage zou de VN bijzonder pijn doen, want Japan levert bijna een vijfde van totale VN-budget van 346 miljoen dollar. Dat is meer dan de bijdragen van de permanente leden Groot-Brittannië (5.5 %), China (1,5 %), Frankrijk (6,5 %) en Rusland (1,2 %) samen. De bijdragen hangen af van de economische rijkdom van de respectievelijke landen. Enkel de Verenigde Staten leggen met 22 % nog net iets meer in de kas van de VN.

Het Japanse ministerie van Buitenlandse Zaken houdt officieel vol dat er aan de VN-steun niet wordt geraakt. Maar waarnemers sluiten niet uit dat het volgend jaar al tot besparingen ten koste van de VN komt. Japan kampt met een begrotingstekort waardoor alle ministeries moeten inleveren. Professor Takechi Inoguchi, voormalig hoofd van de VN-Universiteit in Tokio, sluit een reductie van tien procent van de VN-bijdrage niet uit.

Inoguchi betreurt de tanende populariteit van de Verenigde Naties in de Japanse publieke opinie. Het VN-imago had al aan glans verloren door de schandalen rond het Iraakse voedsel-voor-olie-programma en kreeg met het gemiste zitje in de veiligheidsraad een flinke deuk. “De VN zijn erg belangrijk voor Japan als land aan de Stille Oceaan, omdat de organisatie een platform biedt voor een actieve internationale rol. Dit deel van de wereld heeft een sterke VN nodig”, zegt Inoguchi.

De Japanse campagne voor een permanente vertegenwoordiging in het invloedrijkste VN-orgaan stuitte op openlijke vijandigheid van China. Peking bracht nog maar eens de gruwelen van het Japanse koloniale regime van voor de tweede wereldoorlog in herinnering. De relatie tussen beide landen is nog verslechterd na het jaarlijkse bezoek van Koizumi aan het monument van Yasukinu, dat de Japanse slachtoffers van de oorlog herdenkt.

“Wanneer Japan de geldkraan toedraait, brengt dat de VN zeker in problemen”, zegt professor Toshiya Hoshino van de universtiteit van Osaka, “Zo wordt meteen duidelijk dat Japan een belangrijke rol speelt in de internationale politiek”. Hoshino vindt dat Japan zijn plaats in de Veiligheidsraad heeft verdiend op basis van zijn inspanningen voor mensenrechten, gelijke rechten en veiligheid.

Rie Nagase van de ngo Asia Pacific Resources Center heeft het dan weer over “povere diplomatie” van een “verongelijkt kind”. Volgens Nagase kan Japan beter besparen op nutteloze openbare werken in plaats van zijn aandeel in de financiering van de VN in vraag te stellen, omdat die tenslotte is gebaseerd op de rijkdom van de verschillende landen. (MC/ADR)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.