Veroordeelde Bosnische moslimterroristen topje van de ijsberg ?

Een rechtbank in Sarajevo heeft drie jonge moslims veroordeeld tot gevangenisstraffen van 8 tot 15 jaar op beschuldiging van terrorisme. De Bosnische regering heeft een speciale commissie in het leven geroepen die moet nagaan of moslimstrijders die na de burgeroorlog in de jaren negentig de Bosnische nationaliteit aanvroegen internationaal worden gezocht voor terrorisme.
De in Bosnië geboren Zweed Mirsad Bektasevic (19) werd veroordeeld tot vijftien jaar celstraf, de Bosniër Bajro Ikanovic (29) kreeg acht jaar en de Turk Abdulkadir Cesur (21) dertien jaar. Ze zouden van plan zijn geweest om terroristische aanslag uit te voeren in Bosnië of een ander Europees land. Volgens rechter Mehmed Sator wilden de drie mannen “de regering van Bosnië en die van andere landen ertoe dwingen hun troepen uit Irak en Afghanistan terug te trekken”.

In een video die tijdens het proces werd getoond, legde Bektasevic, codenaam “Maximus”, uit dat de explosieven en springstofgordels die op de band te zien zijn bedoeld zijn voor aanslagen tegen “diegenen die onze broeders en moslims doden in Afghanistan en Irak”. “Onze broeders maken zich klaar voor de aanval”, zei Bektasevic in de voiceover.

Volgens de rechter had Bektasevic een testament opgemaakt waarin hij een half miljoen Zweedse kronen, ongeveer 55000 euro, overliet aan “enkele militaire organisaties, waaronder een die wordt beschouwd als een afdeling van al-Qaida”. Dat zou er op wijzen dat Bektasevic, alias “Maximus” een zelfmoordaanslag voorbereidde.

“Maximus” duikt ook op en een 252 pagina’s tellend rapport van de Amerikaanse en Kroatische geheime diensten. Hij wordt er opgevoerd als iemand die via internet jonge moslims rekruteerde voor de oorlog tegen de Amerikanen in Irak. Hij zou ook Abu Musab al-Zarqawi hebben ontmoet, de vorig jaar vermoorde leider van al-Qaida in Irak, en voor hem een website hebben beheerd.

Volgens fragmenten van het rapport die verschenen in de Bosnische pers is al-Qaida kort na de aanslagen van 11 september 2001 begonnen met het rekruteren van Europese moslims, omdat die minder in het oog springen bij de veiligheidsdiensten. De Bosnische veiligheidsminister Barisa Colak verklaarde “geen concrete aanwijzingen te hebben voor een wijdverspreide rekruteringscampagne” maar riep op tot waakzaamheid.

Heel wat moslimstrijders kwamen in Bosnië terecht tussen 1992 en 1995, om aan de zijde van lokale geloofsgenoten te vechten tegen Servische en Kroatische milities. Sommigen van hen trouwden daarna met een Bosnisch meisje en vroegen de Bosnische nationaliteit aan. Een speciale commissie voor de “Herziening van de Nationaliteit” onderzoekt nu of de nieuwe Bosniërs internationaal worden gezocht voor terrorisme. Volgens commissievoorzitter Vjekoslav Vukovic werden al 300 paspoorten opnieuw ingetrokken.

De ingeburgerde moslimsstrijders zijn meestal voorstander van een meer strikte interpretatie van de islam dan de eerder seculiere Bosnische moslims. De voormalige Tunesiër Abu Hamza, leider van de Wahabietische moslims in Bosnië, riep de Bosniërs in de lokale pers op “terug te keren naar de ware islam”.

Het hoofdkwartier van de wahabietische moslims is de Koning Fahd-moskee die in 2000 in Sarajevo werd gebouwd met geld uit Saudi-Arabië. De bezoekers van de moskee noemen zichzelf geen wahabieten, maar met hun baarden en iets kortere broekspijpen vallen ze wat uit de toon. De meeste Bosnische moslims komen gladgeschoren en in jeans naar de moskee.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3196   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift