Veroordeling van Rode Khmer-leider is "eerste stap"

Hoewel de veroordeling van een Rode Khmer-kopstuk maandag positief werd onthaald als een mijlpaal in de Cambodjaanse geschiedenis, klinkt er ook ontgoocheling over deze “lichte straf” en de “politieke beïnvloeding” van het proces.
Dertig jaar nadat een genocide onder het regime van de Rode Khmer in Cambodja aan meer dan twee miljoen mensen het leven kostte, velt een door de VN gesteund tribunaal een eerste oordeel. Het gaat om de directeur van de S-21 gevangenis Tuol Sleng, waar tussen 1975 en 1979 14.000 mensen opgesloten en gemarteld werden.
Kaing Guek Eav, beter bekend als Duch, wordt schuldig bevonden aan misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden, en krijgt 35 jaar celstraf. Omdat hij al illegaal werd vastgehouden door het Cambodjaanse militaire strafhof gaat daar 5 jaar af, bovenop de 11 jaar die hij al heeft gezeten. Dat betekent dat Duch tot 2029 naar de gevangenis moet, wanneer hij 86 jaar zal zijn.
“Het tribunaal heeft beslist om niet levenslag te geven – de zwaarste straf, want Cambodja erkent de doodstraf niet – omdat Duch goed meewerkte, zijn verantwoordelijkheid toegaf en een zeker berouw toonde. Er werd ook rekening gehouden met het dwingende klimaat tijdens de Rode Khmer-periode, en de mogelijkheid tot rehabilitatie”, verklaarde Lars Olsen, een woordvoerder van de rechtbank, na afloop.
Een overlevende van de Tuol Sleng-gevangenis, die getuigde op het proces, is niet blij met de uitkomst. “We zijn tweemaal slachtoffer: eerst van de Rode Khmer en nu opnieuw”, zegt de 79-jarige Chum Mey in de New York Times. “Zijn cel is comfortabel uitgerust met airconditioning, en drie maaltijden per dag. Ik zat op de grond tussen het vuil en de uitwerpselen.”  

Meer nodig


Sara Colm van Human Rights Watch in Cambodja heeft lof voor het tribunaal dat Duch verantwoordelijk hield voor de misdaden die hij beging. “Maar er is meer nodig dan dit verdict om het Cambodjaanse volk dat onder de Rode Khmer heeft geleden, gerechtigheid te geven.”
Een belangrijk punt van kritiek is dat het tribunaal slechts een aantal personen zal vervolgen met betrekking tot de genocide van de Rode Khmer. Later dit jaar beslist het hof of nog vier anderen moeten terechtstaan.
“Twee miljoen Cambodjanen stierven onder het gruwelijke bewind van de Rode Khmer, en toch weigert de regering meer dan vijf mensen verantwoordelijk te houden. De VN en de internationale donors van het tribunaal moeten verhinderen dat politieke tussenkomsten de geloofwaardigheid van het tribunaal ondermijnen”, voegt Colm eraan toe.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.