Veroordeling voor massamoord Peru wist pijn niet uit

“Mijn zoon Javier werd getroffen door acht kogels, één voor elk jaar dat hij geleefd had. Die pijn kan geen vonnis uitwissen”, zegt Rosa Rojas, moeder van een van de slachtoffers van het bloedbad van Barrios Altos, begin jaren negentig in de Peruaanse hoofdstad Lima. De belangrijkste verantwoordelijken werden vrijdag veroordeeld.
Het proces draaide rond de Colina-groep, een doodseskader met agenten van de militaire inlichtingendienst SIE. De rechtbank achtte negentien hoge officieren en agenten verantwoordelijk voor de moord op vijftien inwoners in de hoofdstedelijke wijk Barrios Altos, op 3 november 1991, op negen boeren in El Santa, op 2 mei 1992, en op journalist Pedro Yauri, op 24 juni 1992. Volgens de rechtbank was geen enkel slachtoffer lid van de terreurgroep Lichtend Pad, in tegenstelling tot wat de advocaten van de beklaagden hadden aangevoerd.
Voor deze feiten werd ex-president Alberto Fujimori vorig jaar tot 25 jaar cel veroordeeld. Vrijdag werd dezelfde straf uitgesproken voor voormalige topfiguren van leger en inlichtingendienst: Vladimiro Montesinos, adviseur van Fujimori, Nicolás Hermoza, voormalig legerchef, de generaals Julio Salazar en Juan Rivero, en de majoors Santiago Martin Rivas en Carlos Pichilingüe.
Montesinos had gezegd dat hij onschuldig was maar tijdens het proces werd aangetoond dat hij rechtstreeks het bloedbad had gecoördineerd samen met Martin Rivas.

Verdriet, eenzaamheid en woede


“We zijn tevreden over de veroordelingen maar we zijn niet gelukkig”, zegt Rosa Rojas. “Niets zal de pijn die we voelen, kunnen verlichten.” Rojas verloor bij het bloedbad van Barrios Altos haar 31-jarige man Manuel Ríos en haar 8-jarige zoon Javier. “Manuel en ik verkochten snoep. Javier was onze oudste zoon. Ik was erbij toen de moordenaars binnenkwamen en begonnen te schieten om te doden. Ze ging wreed te werk.”
Rosa Rojas zegt dat ze sinds de dood van haar man en zoon alleen maar verdriet, eenzaamheid en woede heeft gevoeld. Ze werd al die jaren ook bedreigd door militairen opdat ze zou zwijgen. “Ik was getuige van de feiten en dat baarde hen zorgen. Ze hebben verscheidene malen geprobeerd mij en mijn dochters pijn te doen. Het waren vele ondraaglijke jaren. Maar we zijn erin geslaagd te overleven om gerechtigheid te zien geschieden.”
“Maar ik kan niet zeggen dat ik gelukkig of blij ben. De schuldigen zullen nu wel 25 jaar moeten boeten in de gevangenis maar ze zullen de liefde van hun ouders, echtgenotes en kinderen blijven krijgen, terwijl ik mijn man en zoon niet meer heb. Ik zal nooit meer hun liefde kunnen voelen.”

Strafvermindering


Gloria Cano, advocaat van de slachtoffers van Barrios Altos, heeft vragen bij de vrijspraak voor voormalig SIE-chef Víctor Silva Mendoza. Volgens Cano was hij verantwoordelijk voor de bewapening en logistiek van het doodeskader.
Ze vindt het ook niet correct dat sommige agenten strafvermindering kregen, van 25 naar 15 jaar of minder, in ruil voor een bekentenis. “We beschouwen de bekentenis als onvolledig omdat de voormalige agenten die deelnamen aan de moorden op journalist Pedro Yauri en de negen boeren in El Santa niet hebben bekendgemaakt waar de lichamen begraven werden. Zolang de lichamen vermist zijn, blijven de familieleden lijden. Ze verdienden geen strafvermindering omdat ze niet de hele waarheid verteld hebben.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.