Verpletterd land

Plus que ça change, plus que cela reste la même chose. Die Franse wijsheid vat de trieste realiteit in Afghanistan jammer genoeg uitstekend samen.

De maatschappelijke polarisatie onder de communistische staatsgreep van de jaren zeventig, de oorlog tegen de Sovjetbezetters in de jaren tachtig, de moordende burgeroorlog en het repressieve talibanregime in de jaren negentig en de aanzwellende oorlog tegen de westerse bezetting in de jaren tweeduizend: we zijn intussen aan het vierde decennium waarin de gewone Afghaanse mannen, vrouwen en kinderen vermalen worden tussen concurrerende (geo)politieke krachten. Dat maakt het jongste boek van Atig Rahimi zo interessant.

Het verhaal is gesitueerd in de vroege jaren van de Sovjetbezetting, maar zou net zo goed over vandaag kunnen gaan of over de dagen waarin talibanleider Mullah Omar de plak zwaaide vanuit Kandahar. Farhad, de hoofdpersoon, komt toevallig terecht in een draaikolk van gebeurtenissen die hem dwingen het land te verlaten, ook al hecht hij zich met de moed der wanhoop aan zijn moeder, broer en zus, en aan een gezin dat hem redt van de woede van het leger. Het labyrint is tegelijk een nachtmerrie, een ingehouden erotische vertelling en een pijnlijke waarschuwing voor de geschiedenis die nog moet komen als Farhad het land verlaat.

Labyrint van angst en droom door Atiq Rahimi is uitgegeven door De Geus. 159 blzn. ISBN 978 90 445 1472 8

Dit boek bestellen

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.