Vers van de pers: het decembernummer van MO*

Op woensdag 27 november verschijnt het decembernummer van MO* met opnieuw een pak interessante artikels, interviews en reportages over onze snel veranderende wereld. De komende dagen zijn alle artikels op onze website te lezen. Lees hieronder alvast de korte inhoud.

DOSSIER (1): De mijnbouw bloeit, Congo bloedt
In de Congolese provincie Katanga zijn sommige heuvels groen: ze zitten vol koper en kobalt, je vindt er de hoogste concentraties ter wereld. Slaagt Congo erin om meer uit dat geschenk van de natuur te halen dan in 2006, toen we ‘Congo vergooit zijn kroonjuwelen’ publiceerden? Nadat MO* werd veroordeeld voor de intussen beruchte Forrestcartoon bij dat artikel – maar vrijgesproken voor het artikel zelf – vroegen we onze lezers of ze een vervolgstuk wilden crowdfunden. De reactie was meer dan enthousiast. John Vandaele reisde naar de DRC om een antwoord te vinden op de vele vragen.

DOSSIER (2): Hoe Forrest Kamoto verloor en Gertler de nieuwe sheriff werd
De twee contracten waar we in 2006 over schreven, sneden Gécamines-West – het mijncomplex waaraan de stad Kolwezi haar bestaan dankt – in tweeën: de ondergrondse mijn van Kamoto en de productie-installaties gingen naar Kinross Forrest Limited (KFL), de grote en zeer rijke open mijn van KOV naar Nikanor, het bedrijf van Dan Gertler, de zoon van de machtigste diamantfamilie van Israël.

DE NIEUWE WERELD: Al Qaeda en het internationale terrorisme
Een kwarteeuw geleden lanceerde Osama bin Laden het Islamitisch Wereldfront voor Jihad, waarmee hij de strijd tegen de “Joden en Kruisvaarders” wilde organiseren. Die strijd blijkt telkens flexibeler en veerkrachtiger dan gehoopt. Al-Qaeda is niet verslagen, het brengt gewoon een nieuw model op de markt.

ACTUEEL: De affaire-Belliraj — De ene juridische waarheid is de andere niet
Na vijf jaar onderzoek heeft het federaal parket beslist niemand te vervolgen in het dossier-Belliraj. Daarmee gaat het lijnrecht in tegen het vonnis van het Marokkaanse gerecht.

ACTUEEL: Eurosceptici en de Europese verkiezingen van mei 2014
Europa zit in het slop. Overal in de Europese Unie heerst ongenoegen over de economische malaise en de hoge werkloosheid. Al wie het Europese project de rug toekeert, lijkt bij de verkiezingen van mei 2014 op een politieke zege af te stevenen.

ACTUEEL: Onderzoeksjournalist Michael Moss over de junkfoodinvasie: ‘Maak groenten sexy en mensen zullen groenten eten’
Drie en een half jaar onderzocht Michael Moss, journalist van The New York Times en winnaar van de Pulitzerprijs, hoe de voedselindustrie ons consumenten in haar greep houdt. MO* liet zich via Moss’ boek en een gesprek met de auteur inleiden in de smaakgeheimen van de voedingsbedrijven.

INTERVIEW met Madawi Al-Rasheed over de Arabische omwentelingen: ‘Uiteindelijk gaat het om herverdeling’
In Egypte zijn de militairen opnieuw aan de macht. In Tunesië werden dit jaar twee leiders van de oppositie doodgeschoten en vechten gewapende groepjes een guerrilla uit met de ordediensten. In Libië werd de premier kort ontvoerd en in Syrië is de situatie uitzichtlozer dan ooit. Is de Arabische Lente begraven? Madawi Al-Rasheed maakt voor MO* de balans op.

ESSAY Michaël De Cock over Lampedusa: Drenkelingen van een lekgeslagen migratiebeleid
Normaal is het wachten tot de kerst voor het thema ‘asiel en migratie’ het tot een hoofdpunt van het journaal schopt. Dit jaar was het anders. Eerst was er Navid Sharifi, de West-Vlaamse loodgieter die werd teruggestuurd naar een land dat hij allang niet meer kende. Dan was er de tragedie bij Lampedusa waarbij honderden migranten om het leven kwamen.

REPORTAGE: Rio’s woon- en bouwbeleid in de aanloop naar de Copa en de Olympische Spelen
Rio de Janeiro ondergaat een transformatie. Wonen wordt er duur. Minder koopkrachtigen en armen worden weggeduwd naar de rand van de stad. De grote sportevenementen van 2014 en 2016 en prestigeprojecten versterken de trend.

REPORTAGE: Jonge Saharanen wachten op oorlog — ‘We zullen nooit accepteren dat we Marokkanen zouden zijn’
De Saharanen wachten al 22 jaar op een referendum over hun onafhankelijkheid. Tot nu toe vreedzaam, maar hun geduld raakt op. Lennart Hofman ging voor MO* naar Laayoune, de hoofdstad van de Westelijke Sahara.

BAANBREKER: ‘Alles is recycleerbaar’
Het Amerikaanse bedrijf Terracycle recycleert afval dat als niet-recycleerbaar wordt afgedaan. Zelfs sigarettenpeuken, kauwgom en luiers geeft het een tweede leven.

PORTRET van Osama Abdulrasol: De charme van een instrument
De Cultuurprijs Stad Gent gaat dit jaar naar Osama Abdulrasol. De erkenning versterkt voor de componist en producer uit het Iraakse Babylon nog meer het thuisgevoel dat Gent hem altijd al gaf. ‘Ik heb mijn vaderland verlaten en in Gent een nieuw vaderland gevonden’, zegt de gelauwerde qanoenspeler.

REDACTIONEEL COMMENTAAR & OPINIE
- Gie Goris over de nood aan een koerscorrectie van de EU
- Samira Bendadi over de Arabische omwentelingen
- John Vandaele over grondstoffen en corruptie in Congo
- Pieter Stockmans over Syrische vluchtelingen
- Ides Debruyne over de noodzaak aan overheidssteun voor kwaliteitsjournalistiek

IN BEELD
- Haiyan: De superstorm
- Sindh, Pakistan: Een huis is meer dan een dak boven je hoofd

EN VERDER
- Drie vragen aan Breyten Breytenbach: ‘Gebrek aan verbeelding en ethiek’
- Massapaniek voorkomen
- Conferentie in Bali wordt testcase voor relevantie WTO
- Arabische jeugdwerkloosheid
- Corruptie viert hoogtij in de Balkan
- Landroof in Jemen
- De Europese defensielobby
- Recensies
- Column Bie Vancraeynest

+ EXTRA BIJLAGE OVER KLEINSCHALIGE LANDBOUW WERELDWIJD (i.s.m. Vredeseilanden)

 

Schrijf u in op onze wekelijkse nieuwsbrief via www.MO.be/nieuwsbrief.
Volg ons op Facebook via www.facebook.com/mondiaalnieuws.
Volg ons op Twitter via www.twitter.com/mondiaalnieuws.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3181   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift

Over de auteur