Vers van de pers: het novembernummer van MO*

Korte inhoud MO*99

Op woensdag 31 oktober 2012 verschijnt het novembernummer van MO* met daarin opnieuw heel wat interessante artikels en spraakmakende reportages. Lees hier de korte inhoud.

Voor een gratis proefnummer of abonnement, klik hier.

AMERIKAANSE PRESIDENTSVERKIEZINGEN: Het kapitaal kiest zijn president
‘De vruchten van het werk van miljoenen worden brutaal gestolen om de kolossale fortuinen van enkelen op te bouwen, en de bezitters daarvan spuwen op de republiek en bedreigen de vrijheid.’ Het zou zo uit een pamflet van Occupy Wall Street kunnen komen, maar de zin dateert uit 1892, uit de oprichtingsverklaring van de Amerikaanse People’s Party. Over de pogingen van het Amerikaanse grootkapitaal om de politiek naar zijn hand te zetten en over het verzet daartegen, vroeger en vandaag. Een bijdrage van Daron Acemoglu (Massachusetts Institute of Technology) en James A. Robinson (Harvard University).

DE MOORD OP SYRIË: Langzame ondergang van regime-Assad vernietigt het land
Syrië verzinkt in geweld. VN-gezant Lakhdar Ibrahimi kwam ons na zijn bezoek aan Damascus in september vertellen wat al breed in de media aan bod kwam, namelijk dat de situatie erger en erger wordt. Het internationale Rode Kruis heeft het gewapend conflict tussen het regime en de rebellen al in juli als burgeroorlog bestempeld. En terwijl de VS en de NAVO blijven herhalen dat ze niet van plan zijn om te interveniëren en de Arabische Liga zegt niet voor een interventie te zijn, is zowat iedereen aan het interveniëren.

INTERVIEW AJAY K. BRAMDEO: ‘Wij zijn acteurs in een toneelstuk waar we zelf niet aan hebben meegeschreven’
Sinds eind december 2011 vertegenwoordigt ambassadeur Ajay K. Bramdeo de Afrikaanse Unie (AU) bij de Europese Unie (EU) in Brussel. De Zuid-Afrikaanse diplomaat schetst voor MO*, tegen een achtergrond van de spanningen in Mali, het aanslepend conflict in de Grote Meren en de heropbouw van Somalië, het beeld van een continent dat zich opmaakt voor een nieuwe rol in de wereld.

RUSSISCHE SPIONAGE: De vrienden van Anna Chapman
Buitenlandse Zaken heeft de Belgische consul O.G. uit Brugge geschorst op verdenking van spionage voor de Russische inlichtingendiensten. Dat onthulde MO.be begin oktober. Ook in Nederland en Duitsland lopen gerechtelijke onderzoeken naar een Russisch spionagenetwerk. Profielschets van de vrienden van Anna Chapman.

CYBERSPIONAGE: Zo lang mogelijk bloed zuigen
Tijdens Europese toppen in Brussel neemt de beschikbaarheid van gratis wifi-netwerken rond het Justus Lipsiusgebouw opmerkelijk toe. Experts vermoeden dat het gaat om welbewuste pogingen om EU-ambtenaren informatie te ontfutselen. De dreiging van cyberspionage is een realiteit.

HET MACHTSVACUÜM IN DE EGYPTISCHE SINAÏ: Het vergeten land roert zich
Het rommelt in de Egyptische Sinaï, die het centrum van het land verbindt met Gaza en Israël. Na jaren verwaarlozing en enkel militaire investering door Caïro, is er een machtsvacuüm ontstaan waarin jihadistische groepen bewegen en aanslagen elkaar opvolgen. De oorspronkelijke bewoners, de bedoeïenen, eisen een gerichte aanpak.

DE ECONOMISCHE UITDAGINGEN VAN RWANDA: Waar de lamp brandt
Rwanda staat onder zware internationale druk door zijn veronderstelde steun aan de Congolese rebellen van M23. Grote donoren zoals de Verenigde Staten dreigen met opschorten of verminderen van hun hulp, en dat leidt meteen tot economische problemen. Gie Goris bezocht het land van de duizend heuvels om de economische plannen en uitdagingen beter te begrijpen.

VISSERIJ: Europa in Senegalese wateren
Langs de West-Afrikaanse kust eten mensen tot 90 kilogram vis per persoon per jaar. Visvangst is er dus van levensbelang. Bij de Senegalese presidentsverkiezingen in 2011 beloofde huidig president Macky Sall dat hij iets aan de overbevissing zou doen. In april 2012 trok zijn minister van Visserij inderdaad de vislicenties van heel wat buitenlandse schepen in. MO* polste in Dakar bij Raoul Monsembula van Greenpeace Afrika naar de stand van zaken.

EUROPEES VISSERIJBELEID: Over tien jaar is de vis op
Europa is volop in debat over de hervorming van zijn visserijbeleid. Het wordt een hervorming van de laatste kans, want de toestand van de visbestanden is ronduit dramatisch. Als de huidige onduurzame praktijken, mee in stand gehouden door Europese subsidies, aanhouden, is er over tien jaar nauwelijks nog visserij mogelijk in de Europese wateren. Volgens sommige wetenschappers is het al vijf over twaalf.

GEWELDDADIGE MIJNBOUWCONFLICTEN IN BOLIVIA: Tot het ontploft
In september werd een veldslag onder mijnwerkers uitgevochten in de Boliviaanse hoofdstad La Paz. Het conflict tussen de werknemers van een staatsbedrijf en die van mijncoöperaties legt de vinger op de zere plekken van het mijnbeleid van Bolivia.

NIET-MILITAIRE HULP AAN AFGHANISTAN: Enorme behoeften, onduidelijke resultaten
Afghanistan is een van de armste landen van de wereld. Drie decennia oorlog en wijdverbreide corruptie zijn de hoofdoorzaken van voortdurende menselijke ellende. Wordt die door de omvangrijke westerse hulp ook echt bestreden? MO* zoekt alvast uit hoeveel België geeft en welke resultaten daarmee behaald worden.

HET LEVEN ZOALS HET IS IN KHARTOEM: Verzet begint met een vraag en een glas witte wijn
Soedan staat bekend als schurkenstaat. President Omar al-Bashir wordt door het Internationaal Strafhof in Den Haag verdacht van genocide en vecht momenteel drie oorlogen uit in eigen land. Maar hoe kijken doorsnee Soedanezen aan tegen hun regime? We proeven de sfeer op een warme zomeravond aan de atletiekbaan van Khartoem.

ECONOMIE EN MILIEU GAAN HAND IN HAND: Drie vragen aan EU-Klimaatcommissaris Janez Potocnik
Rio+20, de VN-conferentie over duurzame ontwikkeling, leverde slechts magere resultaten op. Wat zijn de ambities van het Europese milieubeleid, nu de crisis alle aandacht afleidt naar economische groei? We vroegen het aan EU-Commissaris voor het Klimaat Janez Potocnik.

VERDEELD CYPRUS: Prikkeldraad dwars door het land dat de EU voorzit
Dit najaar neemt Cyprus het roterende voorzitterschap van de Europese Unie waar. Overigens is niet het hele eiland lid van de EU, alleen het Griekse deel ervan – van het Turkse deel gescheiden door diep wantrouwen, tienduizenden militairen en een pijnlijke geschiedenis.

TRANSITIE: Rijden of eten?
Het Europese biobrandstoffenbeleid Onder druk van de economische crisis schijnen onze politici het thema van de klimaatverandering helemaal uit hun agenda geschrapt te hebben. Toch weten we dat niets doen ons tien keer meer gaat kosten dan wel iets doen.

En verder

Voor een gratis proefnummer of abonnement, klik hier.

MO*. Uw maandelijks mondiaal magazine.

Schrijf u in op onze wekelijkse nieuwsbrief via www.MO.be.
Volg ons op Facebook via www.facebook.com/mondiaalnieuws.
Volg ons op Twitter via www.twitter.com/mondiaalnieuws.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.